Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Německá tenistka zuřila kvůli fanouškům: Ti slušní mluví anglicky!

Autor: pan

Až Andrea Petkovicová nastoupí k dalšímu svému zápasu v Číně, s moc velkou podporou fanoušků asi počítat nemůže. Na problémy si Němka zadělala během prvního kola turnaje ve Wu-chanu. V zápase podlehla britské tenistce Johanně Kontaové 4:6, 5:7, ale mnohem větší porážku zaznamenala u domácích fanoušků.

Rodačku z Bosny totiž iritovali čínští příznivci, kteří se měli podle  jejích slov procházet v hledišti i během výměn. Na to si jednadvacátá hráčka světa také stěžovala u hlavního rozhodčího.   

Jak však přiznávají sami pořadatelé, problémy s diváky na čínském turnaji opravdu byly. Nedostatky vysvětlují tím, že tenisové klání se zde koná teprve druhým rokem a příznivci nejsou navyklí správným způsobům, jak se během utkání chovat.

Problémy jsou, jak už si stěžovala Němka, především s chozením diváků během výměn. Fanoušci v Číně nejsou zvyklí čekat s příchodem do hlediště až na výměnu stran.

Osmadvacetiletá tenistka to také umpirovému rozhodčímu od plic řekla. "Ale musíte jim to říct v čínštině, ne v angličtině. Ti, kdo mluví anglicky, vědí, jak se mají chovat," přehnala svoji reakci Petkovicová.

Fanoušci se musí učit

Později se svá vyjádření pokoušel zmírnit. "Nemyslela jsem to obecně. Bylo to míněno jen na fanoušky v hledišti. Nepřekvapuje mě, že nevědí, jak se chovat. Já bych to také nevěděla například na badmintonu nebo ping-pongu, protože v Německu prostě tyto sporty nejsou tolik rozšířené," říkala vítězka šesti turnajů na okruhu.

"Tenis je pro čínské fanoušky relativně nový sport. V Pekingu se například hraje už dlouho (od roku 1990), ale tady, ve Wu-chanu, je to teprve druhý rok a to je prostě obrovský rozdíl, který je znát," pokračovala.

Výtky si však rodačka z Tuzly neodpustila ani směrem k pořadatelům. "Udělali řadu chyb. Pouštěli fanoušky do hry během výměn. Na takové chování prostě nejsme zvyklé. Nechtěla jsem se chovat hrubě, to vůbec ne. Chci tím říct, že fanoušci ve Wu-chanu se musí o tenisu ještě hodně učit. V Pekingu už to umí výborně, tady to chce ještě čas. Pokud jsem však někoho svým vyjádřením urazila, omlouvám se," uzavřela Němka.