Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nové odhalení ze Zemanovy minulosti: Měl fotbalistům vyhrát MS!

Autor: Patrik Vacek

Kromě titulu z mistrovství Evropy 1976 mohla mít československá fotbalová reprezentace i zlato z mistrovství světa. Někdejší prognostik a nynější prezident Miloš Zeman (71) měl totiž za úkol vypracovat model československé kopané s prognózou toho, co se má změnit, aby hráči mohli slavit na světovém šampionátu titul.

Prezident Zeman zrovna nepatří mezi sportovní nadšence, ale od roku 1971 pracoval pro tělovýchovný podnik Sportpropag, kde vybudoval oddělení komplexního modelování označované jako „Slušovice výzkumu“. Na pokyn ústředního výboru Československého svazu tělesné výchovy dostal se svým týmem za úkol zjistit, co se musí udělat, aby československá fotbalová reprezentace vyhrála mistrovství světa.

„V podstatě na základě počtu škvárových hřišť, dalších ploch, počtu žákovských mužstev a mnoha dalších proměnných vytvořil rozsáhlý model, který se zabýval prognózou, co se má změnit, aby se dosáhlo na zlatou medaili na mistrovství světa,“ prozradil v rozhovoru pro časopis Téma ekonom Tomáš Ježek, někdejší ministr pro privatizaci a šéf Fondu národního majetku.

Klaus mu to strhal

Velkou ránu tehdy dostal Zeman od svého největšího porevolučního politického rivala. „Václav Klaus mu dělal v té práci oponenta. Udělal z něj absolutního debila a strašně ten model rozcupoval. Zeman od té doby Klause nenáviděl,“ smál se při vzpomínce Ježek.

V roce 1984 se o práci Sportpropagu začala zabývat Státní bezpečnost za údajně protistranický sborník „Metodologické problémy společenskovědního výzkumu“. Ústřední výbor Komunistické strany Československa následně nechal oddělení komplexního modelování zrušit a Miloš Zeman byl propuštěn.

Během fungování Sportpropagu českoslovenští fotbalisté dvakrát neprošli na MS přes kvalifikaci a jednou se jim nepovedlo postoupit ze skupiny. Reprezentace naopak uspěla na slavném mistrovství Evropy v Bělehradě 1976 a následně na olympijských hrách v Moskvě 1980, kde získal tým kolem Ladislava Vízka zlato.