Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Váňa mezi překupníky: Koupil koně za dva miliony, ale stojí za ho**o!

Autor: vba

Draží se zde budoucí hvězdy dostihů, ale i herky. A Josef Váňa (63) musí mít v tvrdé konkurenci výborný čuch. Jinak přijde o miliony. Jak se mu letos v Anglii dařilo, sledoval exkluzivně Blesk!

Do anglického Newmarketu, který leží zhruba sto kilometrů severně od Londýna, jezdí Váňa už deset let. Za tu dobu si ze srdce evropské dražby koní přivezl spolehlivé jedince, avšak zažil i propadáky.

„Můj nejdražší nákup byl předloni za 50 tisíc guineí (měna používaná na aukcích, prakticky ekvivalent britské libry – v přepočtu tedy takřka 2 miliony Kč) a jezdí na ho*no. Jeho jméno vám ale radši neřeknu,“ pousmál se Váňa.

Bez úspěchu

Špatná zkušenost jako by se na legendárním žokejovi podepsala. Na obrovské akci, kde nového majitele najde 1700 koní, byl letos hodně zdrženlivý. „Ale vybral bych si tady. Jen na to zatím buď nemám, nebo jsou ti koně žebráci,“ žehral po pondělním začátku dražby, kdy ceny ořů často šplhaly k deseti milionům korun.

To druhý den byl pro Váňu přijatelnější. Zatímco v pondělí předváděné koně jen sledoval, ale přihazovaní se neúčastnil, v úterý už se třikrát odhodlal.

Jenže v celosvětové konkurenci překupníků nakonec musel ve všech případech ustoupit. „Jsou tu lidi z celého světa. Dostihy se jezdí všude, v Africe, Saudské Arábii i Japonsku,“ vysvětluje osminásobný vítěz Velké Pardubické tvrdou situaci na trhu.

A jde se na to! V Anglii je rozhodně co dražit.
A jde se na to! V Anglii je rozhodně co dražit.

Poslední šance

Ostatně během čtyřdenní dražby na anglickém maloměstě domorodý jazyk v čisté podobě moc neuslyšíte. To spíš řečtinu, turečtinu a hlavně arabštinu.

„Jedná se o vyhlášenou aukci, proto jsou tu hodně lidé ze zahraničí. Máme tady koně z velkých chovů a čistých rodů. Je to záruka nejvyšší kvality,“ objasňuje Laura Green ze společnosti Tattersalls, která prodej zajišťuje.

Váňa tak i v úterý vyšel naprázdno. „Dneska už tu žádného favorita nemám. Zítra letím na den do Irska a ve čtvrtek se sem vrátím. Snad se něco povede,“ věřil Váňa. Dnes měl tedy poslední den na to, aby do své stáje našel nástupce veleúspěšného Železníka či Tiumena.

Jak vybrat toho správného? Klíčová je matka!

Mezi nákupčími rozhodně nepůsobí jako nějaký vyjukanec. Na aukci Tattersalls zná Josef Váňa bez nadsázky každý kout. A moc dobře ví, jak vyčíhat toho správného koně!

Podle čeho koně vybíráte?

„Důležitý je původ, takže podle rodokmene na matčině straně. Taky podle výsledků a ceny. Chodíme se podívat i do stájí, abychom je viděli naživo.“

Máte vždy vytipovaného hlavního favorita, kterého chcete koupit na úkor ostatních?

„To ne, klidně bych si jich odvezl deset. Ale bohužel tady nemám štěstí.“

V tom vám brání i velká konkurence, že?

„Je to pochopitelné. Ale nejsou tu jen překupníci. Jeden kolega koupil už deset koní po pěti, šesti tisících (okolo čtvrt milionu Kč) a věří, že třeba dva budou dobří, takže vydělá.“

Jak často navštěvujete podobné dražby?

„Tady jsem asi podesáté. Ale jezdím i do Německa, Francie či jinam do Anglie.“