Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tragická smrt šéfa evropského šermu Jandy (†48): Infarkt v letadle

Autor: ČTK, iSport.cz

Nečekaně tragická zpráva přišla o jednom z vrcholných sportovních funkcionářů v zemi. Bývalý předseda Českého šermířského svazu a šéf Evropské šermířské konfederace (EFC) František Janda náhle zemřel. O smrti osmačtyřicetiletého funkcionáře informovala prostřednictvím sociálních sítí národní federace a Český olympijský výbor (ČOV), jehož byl členem.

Janda byl na cestě do Tokia, kde měl o víkendu dohlížet na průběh turnaje Světového poháru. Generální sekretář EFC Max Geuter v oficiálním prohlášení rozeslaném evropským federacím uvedl, že zemřel během letu. Podle informací italského šermířského svazu ho postihl infarkt.

"Je to strašné. Obrovský šok. Veliká ztráta pro celý šermířský svět," uvedl na facebooku olympijského týmu nejlepší český šermíř Alexander Choupenitch, jenž už v Tokiu trénuje.

Janda, bývalý aktivní šermíř a později uznávaný rozhodčí, stál v čele EFC od roku 2009 a před dvěma lety byl zvolen na další čtyřleté období do roku 2017. V letech 1995 až 2010 vedl v roli předsedy Český šermířský svaz, v němž až dosud působil ve výkonném výboru. Od roku 2008 byl rovněž členem výkonného výboru ČOV.