Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Na Slovensku truchlí za trávníkáře (†54). Měl lepší hřiště než v Liverpoolu

Autor: pta

Na hřišti jste ho viděli skoro pořád, ale ne při zápasech, uznávali ho hvězdní fotbalisté. Vlnu smutku vyvolala zpráva žilinského klubu, že ve věku 54 let zemřel vyhlášený trávníkář Tibor Tavač. Pro elitní slovenský klub pracoval posledních dvacet let, ve čtvrtek definitivně prohrál boj s rakovinou.

Vyučil se kuchařem, ale od roku 1995 se naplno věnoval péči o žilinský trávník. „Neznám sobotu, ani neděli. Klidně pracuji i deset hodin denně. Výhodou je, že bydlím přímo na stadionu, proto se do práce můžu vydat vlastně v bačkorách,“ vyznal se ze své vášně.

Byl u šesti titulů, šokujícím postupu do Ligy mistrů, žilinský trávník také hostil řadu důležitých reprezentačních zápasů. „Takový trávník nemáme ani v Liverpoolu,“ vysekl Tavačovi poklonu obránce Martin Škrtel. O jeho služby měli kdysi zájem údajně zájem také v Chelsea.

Loni na podzim se udeřil do břicha a bližší vyšetření banálního zranění však ukázala, že se mu v těle rozvinula rakovina. Tavač zemřel dřív, než mohl začít naplno léčbu chemoterapií. Na žilinském stadionu se s ním také rozloučí fotbalová veřejnost při obřadu v místní kapli.