Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pohřeb fanynky Blanky Zikové (†85): Slavii si odnesla do nebe

Autor: om, ps

Slavie pro ni byla vším, z Blanky Zikové (†85) udělala asi nejznámější fotbalovou fanynku Česka. Obdivovala Bicana, s klubem hodně cestovala, jenže stáří bylo silnější. Dnes měla v pražských Strašnicích pohřeb. Červenobílá vlajka na rakvi, mezi smutečními hosty velké osobnosti sešívaných – Blanka si odnesla milovaný klub do nebe...

Na rakev položili červenobílý prapor, a když se za ní zavírala opona, zněla velkým sálem strašnického krematoria stará hymna Slavie od Stanislava Procházky: »Naše věčná Slávie, odmalička už je v srdci mém!«

To platilo pro Blanku Zikovou stoprocentně, táta s dědou ji vzali poprvé na zápas, když jí byly dva roky. Tedy v roce 1932.

Už ve starém Edenu byl často z dřevěné tribuny slyšet její pronikavý hlas, stala se legendou. Pro klub dokonce sedmnáct let pracovala jako provozní.

„Znal jsem ji dobře, jsem kamarád i s jejím synem,“ povídal Tomáš Hunal, bývalý obránce. Dnes byl jedním z mnoha hráčů, kteří se s ní přišli rozloučit.

Rakev Zikové měla na sobě vlajku Slavie.
Rakev Zikové měla na sobě vlajku Slavie.

Srdce Zikové oslabené několika operacemi dotlouklo přesně s koncem podzimní části fotbalové ligy. „Já bych se moc chtěla ještě dočkat titulu,“ vyprávěla v povídání pro Blesk před dvěma lety.

Tohle přání se jí nesplnilo, ale kdo ví… Jistě stačila pookřát, protože po letech je v Edenu slovo titul zase něčím aktuálnějším než jen nostalgickou vzpomínkou na staré časy.

Latka : Tancovali jsme spolu

Na pohřeb přišel i kapitán Slavie Martin Latka. „On je ten správný vůdce týmu!“ zaradovala se Ziková, když se v létě 2014 zase vrátil do Edenu.

On ji měl ale v paměti už z předešlých angažmá v klubu. „Pamatuju si, že nejvíc bývala slyšet na Strahově. Tam jsme jí až na hřišti rozuměli skoro každé slovo. Ale nejhezčí vzpomínku na paní Zikovou mám z jedné společenské akce. Tancovali jsme totiž spolu. Jí to šlo, mně moc ne,“ usmál se Martin Latka.