Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Slavný hokejista NHL o působení v Rusku: V KHL je to peklo!

Autor: Patrik Vacek

Udělal chybu, ale nelituje toho. Hokejista Ryan Whitney (32) sepsal své zážitky z Ruska, kde působil v týmu KHL ze Soči. Pro americkou hvězdu, která zářila dlouho i v NHL, byl neskutečný šok, když poznal, jak se žije na druhé straně planety.

S kariérou v NHL byl konec, ale Whitney si chtěl ještě zahrát. Šanci viděl v Evropě, kde byl o známého útočníka zájem. „Přál jsem si hrát ve Švédku, Švýcarsku nebo Česku, ale dostal jsem nabídku z ruského Soči,“ prozradil útočník. Hned se agenta ptal, jestli to je tam, kde byla olympiáda a jestli je to dobrý tým. „Ne není. Nestojí za nic,“ odvětil jeho agent.

Přesto na nabídku kývl a ocitl se v Soči. „Dostal jsem pokoj ve vylidněné olympijské vesnici. Byla tam jen postel a lampa.

Nikde nebylo živáčka. Jako by zombie apokalypsa zasáhla studentské městečko. Říkal jsem si, co tu sakra dělám!“ pokračuje v líčení Whitney. Horší zážitky následovaly vzápětí.

Při návštěvě nemocnice v rámci lékařské prohlídky ho přivítal strašný řev. „Chlap v čekárně byl v agónii. Seděl na židli a krvácející rameno se snažil zastavit utěrkou,“ šokuje ve zpovědi hokejista. Přesto šel na řadu dřív než zraněný muž. „Sestřička mi nasadila tlakoměr, pumpuje, pumpuje a ona u toho kouřila cigaretu. S kamennou tváří mi koukala do očí a šlukovala,“ zarazilo Whitneyho.

Zděšený byl i při prvním setkání se spoluhráči. Na jedné straně seděl Švéd, dva Finové, český brankář Pöpperle, Kanaďan a krajan z Ameriky. „Pohled jako na Bratrstvo neohrožených. Totálně v šoku. Ronda Bílé, omráčené tváře a na druhé straně blázniví Rusové, kteří dováděli za zvuku techno remixu písničky od Barbry Streisandové,“ líčí někdejší hráč Floridy, Pittsburghu nebo Anaheimu. Zarazila ho i velká dřina při trénincích a časté problémy s místními lidmi. Na vše prý slyšel odpověď – To je Rusko!

Přesto svého angažmá v Soči nelituje. „Nevyměnil bych to za nic na světě. Bylo to peklo, ale zamiloval jsem si to. Pokud to chce někdo zkusit, tak může už jen pro to čisté štěstí prvních deset dní po návratů domů,“ vtipkuje Whitney.

Témata:  NHLkhlbleskWhitneysport Sport na Heureka.cz