Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zemřel komentátor Karol Polák (†81). Televizní legendu fanoušci milovali

Autor: iSport.cz, pta

Odešla legenda mezi sportovními komentátory. Dnes ráno zemřel po dlouhé nemoci Karol Polák ve věku 81 let, pro agenturu SITA to potvrdila jeho manželka Agáta. Od 60. do 80. let provázel televizní diváky po největších sportovních akcích a svým specifickým stylem si získal přízeň fanoušků.

Rodák z Bratislavy patřil dlouhé roky mezi nezaměnitelné hlasy na televizní obrazovce. Podílel se na přenosech z 12 olympijských her, devíti mistrovstvích světa ve fotbale či 26 mistrovstvích světa v krasobruslení.

„Góóóól. Sme majstry Európy pre rok 1976.“ Tyto slavné věty vylétly do televizního éteru právě z Polákových úst zrovna v momentu, kdy Panenkův vršovický dloubák zaplul v Bělehradě do německé sítě a Československo získalo titul šampiona.

Jeho popularita vČesku nepoklesla, ani když z obrazovek zmizel. „Víte, co je na tom zajímavé? Že si mě v Česku váží víc než doma na Slovensku. Když fotbalová Sparta vyhrála před dvěma třemi lety titul, tak mi zavolal Ruda Baťa a já jsem moderoval jejich mistrovskou párty v centru Prahy. Já mu říkám: Ty, Rudo, fakt chceš mě, Slováka? Vždyť u vás je tolik moderátorů! On stál na svém. Prý jsem legenda," řekl Polák pro deník Sport v roce 2007.

V mládí byl Polák fotbalovým brankářem a hrával i basketbal. Do Československé televize nastoupil v roce 1962 a pracoval pro ni téměř 35 let.