Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Biatlon před 100 000 diváky v Novém Městě? Ne! Českou baštu vyhnal zapadákov!

Autor: zal

Nedává to smysl. Zatímco česká biatlonová Mekka v Novém Městě na Moravě v této sezoně osiřela, dnes se pojede Světový pohár před pár diváky v americkém Presque Isle, kde je tragické zázemí.

Před rokem to byla na Vysočině velká sláva. Do ochozů se během tří dnů namačkalo přes 100 tisíc lidí. Nové Město na Moravě se podle mnohých stalo současnou baštou biatlonu. Jenže to vedení mezinárodní federace nejde moc přes pysky. „Cítíme se, jako bychom byli nechtěným dítětem, které se vymklo z kontroly,“ přiznal šéf českého svazu Jiří Hamza.

Na venkově

I přes pořadatelský úspěch se v této sezoně na českou arénu nedostalo – místo toho biatlonisté museli k velké nelibě za moře. Po kanadském Canmore je teď čekají tři závody v zapadlém americkém Presque Isle. Na miniaturním stadionku s nedostatečným zázemím a úzkými tratěmi.

„Žádný takový areál v Evropě by nikdy závod podobného kalibru nedostal,“ čílí se kouč žen Zdeněk Vítek, který v úterý dvě hodiny usilovně zařizoval takové prostory, aby se do nich český tým vůbec vešel.

Jen náhrada

Důvody, proč americký »okresní přebor« vítězí nad českou »extraligou«, jsou dva. Jedním je politika šéfů biatlonu, kteří naivně doufají, že se jejich sport v zámoří uchytí. Tím druhým pak marná snaha Nového Města dostat se mezi sedmičku vyvolených, kteří mají své místo v kalendáři jisté.

Proto zůstává Česko jen záskokem a spolu s dalšími dravci se pere o dva zbývající termíny. Na další sezonu ho naštěstí urvalo – v prosinci 2016 Nové Město zaskočí za Hochfilzen, který za rok hostí mistrovství světa.