Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Tragické úmrtí kameramana Cermana (†61): Pozůstalí přijdou o statisíce!

Autor: mik

Bylo to obrovské neštěstí, které všemi jeho kolegy hluboce otřáslo. Tomáš Cerman (†61) pracoval pro Českou, respektive Československou televizi přes 30 let. Nešťastná nehoda při snímání hokejového přenosu však, byť možná nepřímo, vedla k jeho smrti. Jeho rodina se ale odškodnění nedočká. Byl totiž jen externistou.

Jak to? Česká televize v rámci úsporných opatření už v roce 1995 plošně »propustila« všechny kameramany. Divák v obýváku rozdíl během přenosu samozřejmě nepozná. Cermanovy nejbližší, přestože nyní jsou peníze to poslední, na co pomyslí, však status externisty »vyjde« pěkně draho!

„Pokud osoba pracuje v rámci tzv. rámcové smlouvy, čili není přímo zaměstnancem České televize, tak na finanční odškodnění nemá nárok,“ potvrdil Blesku právník Petr Novák ze společnosti Vaše nároky.cz. Jinými slovy, pokud by pitva prokázala spojitost mezi pracovním úrazem a smrtí, a kameraman byl řádným zaměstnancem, vyplatila by ČT ze zákona pozůstalým odškodnění v řádu stovek tisíc korun.

Místo na Slavii, kde Cerman pracoval a zároveň fandil sešívaným.
Místo na Slavii, kde Cerman pracoval a zároveň fandil sešívaným.

A právě místo, kde strávil Cerman přes polovinu života, se s jeho náhlým odchodem těžko srovnává.

„Jeho úmrtí hluboce litujeme a vyjadřujeme upřímnou soustrast celé jeho rodině a blízkým. Jedná se o tragickou událost, jež byla způsobena nešťastnou shodou okolností. Z hlediska bezpečnosti však byly dodrženy všechny předpisy, kterými se Česká televize standardně řídí,“ stojí v oficiálním prohlášení.

Ale vlastně, i kdyby předpisy dodrženy nebyly, vyšlo by to, co do vyrovnání, nastejno…

Co se mu stalo?

Celá tragédie odstartovala 31. ledna. Během extraligového duelu Liberce s Plzní se při otáčení »reverzní« kamery (pozice naproti hlavní kameře) Cerman, jenž nešťastně šlápl do prázdna, zřítil z provizorního pracoviště půl metru dolů na beton a zlomil si kotník. Po následné operaci v pražské Thomayerově nemocnici (včera byla mylně uvedena Liberecká nemocnice) byl minulou středu propuštěn do domácího ošetření. Ovšem jen den na to došlo k náhlým komplikacím a kameraman, s největší pravděpodobností na následky embolie, ve čtvrtek večer zemřel.