Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Lví OSTUDA před Světovým pohárem: Český dres porušuje zákon!

Autor: top

Tohle se nepovedlo! S velkou pompou byly ve středu kromě prvotních nominací pro zářijový Světový pohár představeny i dresy jednotlivých výběrů. Ale ten český odporuje zákonu!

V čem je problém? Červenobílému trikotu dominuje malý státní znak v podobě českého lva. Ze zákona ale vyplývá, že na dresech sportovců reprezentujících Českou republiku může být užit pouze velký státní znak v podobě čtvrceného štítu se dvěma lvy a orlicemi, který hokejisté na dresech běžně mívají i při světových šampionátech.

„Malý znak lze použít jen pro razítka nebo na mince, reprezentační dresy musí mít státní znak velký,“ potvrdil Blesku Karel Andrle, místopředseda sněmovního výboru pro heraldiku.

Znak na navržených dresech pro Světový pohár je protizákonný.
Znak na navržených dresech pro Světový pohár je protizákonný.

Kde se stala chyba? „Design trikotů vznikal na základě úzké spolupráce mezi výrobcem - firmou adidas, NHL a hráčskou asociací NHLPA, s důležitým přispěním zástupců jednotlivých týmů,“ sdělil v prohlášení Brian Jennings, viceprezident NHL pro komunikaci.

Český hokejový svaz se ale brání, že podobu dresů dopředu neznal! „Ani jsme nevěděli, že budou představeny v den oznámení prvních nominací,“ řekl Blesku sportovní manažer Jan Černý. „Pořadatelé si to všechno organizovali sami a dresy nechtěli nikomu ukázat. Dělali s tím hrozné tajnosti.“

Svaz prý už včera začal řešit nápravu. „Kontaktovali jsme pořadatele s žádostí, aby malý státní znak nahradili velkým a předešlo se tak diskuzím o výkladu zákona,“ uvedl mluvčí Zdeněk Zikmund.

Jandač nominoval. Na Světový pohár pojede i Kempný, Jágr zatím chybí
Video se připravuje ...