Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Surfařka si stěžuje: Pro sponzory nejsem dost krásná, ale prsa si zvětšit nenechám

Autor: pv

Příjmení má stejné jako jedna z nejkrásnějších a nejlépe placených modelek planety Adriana Lima (34). Příjmy už ale ne. Surfařka Silvana Lima (31) totiž neměla to štěstí a nenarodila se jako typická krasavice. Kdyby prý byla víc sexy, měla by i lukrativní nabídky od sponzorů, takhle tře bídu s nouzí a stěžuje si na sexismus ve sportu.

Mezi surfařkami patří k velkým hvězdám. Silvana Lima skončila dvakrát druhá ve Světovém poháru v letech 2008 a 2009, přesto nepatří mezi sponzory vyhledávané sportovce. Brazilka pro to má jednoduché vysvětlení. „Firmy hledají pěkné dívky, které vypadají jako modelky. Já taková nejsem a nechci si nechat udělat větší prsa ani se líčit, barvit a dělat ze sebe to, co nejsem,“ řekla v rozhovoru pro BBC a zuří na sexistické poměry ve sportu.

„Mám pocit, že my ženy jsme na jedno použití. Využijí nás na reklamu, když se jim líbíme, a pak nás zase v klidu opustí. Tohle třeba u surfařů není a často mají stejné sponzory po celou dobu kariéry,“ tvrdí Silvana Lima, která si sjížděním vln vydělala skoro 400 tisíc dolarů (10 milionů korun). Přesto jí chyběly vedlejší příjmy od sponzorů na to, aby pokryla náklady na cestování, ubytování a svůj tým.

Když ji nechtěla podporovat žádná velká společnost, rozhodla se opatřit si příjmy netradičním podnikáním. Chová francouzské buldočky a vydělává si tím na další závodění. „Prodej štěňat mi hodně pomáhá. Po zranění se chci vrátit mezi elitu, ale vím, že to nebude jednoduché. Nezáleží totiž pouze na mně, ale i na těch financích,“ povzdechla si Brazilka.

Před dvěma lety dokonce odstartovala projekt Silvana FREE, aby upozornila na svůj problém a získala finanční podporu od fanoušků. „Nechci si jen stěžovat. Surfování změnilo můj život. Jsem obyčejná holka z chatrče v Brazílii a žiji svůj sen. Jen ta nespravedlnost mě štve,“ smutní sympatická Silvana.

Které surfařky naopak mají u sponzorů úspěch? Podívejte se do GALERIE

Stephanie Gilmoreová (28) Královna surfařek ovládla šestkrát MS a na konto si připsala 760 tisíc dolarů (20 milionů korun). Dlouhodobě spolupracuje s oděvní značkou Roxy.
Stephanie Gilmoreová (28) Královna surfařek ovládla šestkrát MS a na konto si připsala 760 tisíc dolarů (20 milionů korun). Dlouhodobě spolupracuje s oděvní značkou Roxy.