Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Už tři sponzoři řekli ruské krásce sbohem: O kolik přijde dopující Šarapová?

Autor: ps

Za chyby se platí. A tenisová hvězda Maria Šarapová (28) to hodně pocítí. Po pár hodinách, kdy v Los Angeles oznámila, že dopovala, se k ní staví její sponzoři zády. Spolupráci už ukončili největší »mecenáši«, což pro Rusku znamená ztrátu stamilionů korun!

Šokující oznámení, že Šarapové zjistili během Australian Open doping (v podobě zakázané látky meldonium), okamžitě vyvolalo v tenisovém světě zděšení. Okamžité důsledky vyvodili firmy, které Marii zajišťovali pohádkové příjmy. Společnost Nike ihned ukončila spolupráci, což v číslech znamená tolik, co většina Čechů nikdy neuvidí.

V roce 2010 totiž Šarapová podepsala osmiletý kontrakt na 70 milionů dolarů (asi 1,2 miliardy korun). Okamžitá finanční »stopka« tak zastavila příliv asi 300 milionů korun! „Jsme smutní a zklamaní ze zprávy o Marii Šarapové. Rozhodli jsme se ukončit s ní spolupráci po dobu vyšetřování. Situaci ovšem budeme nadále sledovat,“ řekl Kejuan Wilkins, mluvčí firmy vyrábějící převážně sportovní oblečení a potřeby.

Ruská tenistka Maria Šarapovová na tiskové konferenci, kde oznámila pozitivní dopingový test
Ruská tenistka Maria Šarapovová na tiskové konferenci, kde oznámila pozitivní dopingový test

Šarapová měla u oděvní firmy paradoxně lukrativnější smlouvu, než světová jednička a královna tenisu Američanka Serena Williams. Důvodem bylo i to, že si Ruska některé své oblečky navrhovala a díky své tváři prodávala sama.

Po Nike ustoupila od spolupráce s tenistkou také švýcarská společnost vyrábějící hodinky TAG Heuer, distancovala se od ní i automobilka Porsche, která ji měla pod svými křídli. Nutno dodat, že právě finance z reklamy tvoří tři čtvrtiny příjmů nejbohatší sportovkyně světa. Z ročních zhruba 30 milionů dolarů jde asi o 23 milionů!