Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bývalý hokejista Platil o kauze Švindl a agentech: Znásilňují děti!

Autor: maš, maš

Džungli mezi agenty v českém hokeji může zamezit jedině systém licencí a zrušení tabulkových hodnot hráčů. Za tím si stojí bývalý obránce Jan Platil (30), který se snaží pomoct ošizeným rodičům v kauze Švindl.

Bývalý extraligový plejer a hlavní »hrdina« skandálu, Libor Švindl (42), čelí obžalobě za to, že vystupoval jako agent a z důvěřivců vytahal nejméně dva miliony korun. Dalším mužem s podobnými nekalými praktikami má být Petr Formánek.

Případy rozproudily v hokejovém dění bouřlivou diskuzi. „Celé korupci nahrává tabulkový systém, který je přežitek komunismu a napomáhá znásilňování dětí a jejich kariér,“ čílí se Jan Platil. „Tento systém pomáhá lidem jako Moučka, Formánek nebo Švindl. Rodiče chtějí, aby jejich dítě v klubu hrálo. Pokud mu klub neumožní přestup, musí hráče vyplatit rodiče,“ vysvětluje zastánce licencí pro agenty, které fungují jak v NHL, tak i ruské KHL.

Libor Švindl míří k soudu
Libor Švindl míří k soudu

Varovný signál

Jak poznat »opravdového« agenta? „Varovný signál pro rodiče by měl být, když si agent řekne o peníze dopředu. Správný agent posílá fakturu až po vykonané práci,“ vzkazuje napáleným rodičům.

Švindl svou činnost provozoval od roku 2012, za celou dobu svaz nebyl schopen reagovat. „Je to problém rodičů, kteří za vidinou snu, že jejich kluk bude hrát NHL, uvěří spíše lidem, kteří se na hokeji jen přiživují. Trenéři jsou kritičtí a to se často hůř poslouchá,“ tvrdí Bedřich Ščerban (51) z výkonného výboru ČSLH.

Někteří rodiče se prý v kauze obrátili na svaz. Ale marně! „Na mě se nikdo neobrátil. Nemáme ani pravomoce, abychom to řešili,“ popírá Ščerban. Podle Platila by se do věci měla vložit vláda, svaz prý nemá dostatečné pravomoce.