Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejbizarnější zápas v historii tenisu. Podání spodem a výhra v 69 letech!

Autor: pan

S nadsázkou lze říci, že na tohle nemá ani nezničitelný Jaromír Jágr. Zatímco česká hokejová hvězda září na kluzištích ve 44 letech, tahle tenistka ukazuje své umění ve věku ještě o čtvrtstoletí vyšším. A co víc. Devětašedesátiletá Američanka Gail Falkenbergová si dokonce připsala oficiální výhru. V dalším kole se navíc utkala s bývalou juniorskou světovou jedničkou...

Byl to pravdu unikátní zápas. I když se jednalo u turnaj nižší úrovně ITF Futures v Alabamě s dotací 25 tisíc dolarů a navíc jeho kvalifikaci, přesto vešel minimálně mezi fanoušky na dlouho do podvědomí. V prvním kole bojů o účast v turnaji se postavila 69letá Gail Falkenbergová neméně pozoruhodné soupeřce.

Na druhé straně dvorce na ní totiž čekala její krajanka Rosalyn Smallová, která by ve svých 22 letech bez problémů mohla splňovat roli její vnučky. Mladičká tenistka však dost pravděpodobně bude sdílet další roky podobně jako její zkušená soupeřka - totiž bez profesionálního tenisu.

Na okruhu totiž do této doby nevyhrála jediný zápas, vydělala si necelých pět set dolarů, z posledních pětadvaceti utkáních odešla vždy jednoznačně poražena. A když se  podíváte na její výsledek s Falkenbergovou, není divu. Prohra 0:6, 1:6 s "tenisovou babičkou" mluví za vše.

VIDEO: Proti Townsendové již byla bez šance

Trošku zvláštní duel stál za pozornost nejen věkovým rozdílem soupeřek 47 let, ale i neobvyklým stylem tenisové veteránky. Že Falkenbergová nehýřila na kurtu pohybem, je pochopitelné, na svoji soupeřku však vytáhla po vzoru Rumunky Niculescuové čopy z forhendu i behkendu, vše navíc opepřila podáním spodem.

Na mladičkou Američanku to však s klidem stačilo. Rosalyn se díky svým výkonům nikdy neprobila na žebříček, na turnaje se dostává jen díky blahosklonnosti pořadatelů, kteří jí udělí divokou kartu. Dle dostupných informací se do pavouků kvalifikací nejnižších turnajů dostává i tak, že čeká na moment, kdy se některá z tenistek na poslední chvíli odhlásí.

Ani další statistická data nemluví zrovna v prospěch Smallové. Pětadvacet odehraných zápasů, pětadvacet porážek, z posledních padesáti setů prohrála, jak jinak, všech padesát. A ani poslední statistika není nic moc. Z 306 odehraných gamů jich vyhrála celých 36.

Skončila na Townsendové

Zpátky k nezastavitelné Falkenbergové. Američanka má za sebou vskutku pozoruhodný osud. Tenisovou profesionálkou se rozhodla stát až ve svých 38 letech, a jak lze odvodit, velkou díru do světa už neudělala. I když o propadáku nemůže být řeč. Na žebříčku se totiž v prosinci roku 1987 vyšplhala na solidní 360. pozici. V té době jí bylo rovných čtyřicet. 

S kariérou se rozloučila se ziskem 10 tisíc dolarů (asi 230 tisíc korun) a negativní zápasovou bilancí 14-88. Od svého posledního vítězství v roce 1988 utrpěla 32 porážek v řadě včetně té poslední, která však také nebyla bez zajímavosti.

Její zatím poslední přemožitelkou se ve druhém kole kvalifikace totiž stala bývalá juniorská světová jednička Taylor Townsendová, brzy teprve dvacetiletá Američanka. Ta s o padesát let starší soupeřkou neměla moc práce, za 36 minut vyhrála dvakrát 6:0 a své o půlstoletí starší protivnici přenechala dvanáct míčů.

Bývalý velký talent amerického tenisu se vša v současné době potácí na 389. místě světa. Jméno Townnsendové je spojeno především se skandálem na US Open 2012, kdy jí americká federace odmítla pro nadváhu udělit divokou kartu na domácí US Open.