Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Ostravě se fandí Spartě, v Praze Brnu: Velký průzkum, kde se komu drží palce!

Autor: top

Je to věčná debata. Má po republice víc fanoušků fotbalová Sparta, nebo Slavia? Nebo snad Plzeň? Před nedělní bitvou prvních dvou týmů tabulky přinášíme exkluzivní průzkum. Možná budete překvapeni, kde se komu fandí!

Sonda společnosti SANEP mapuje přízeň fanoušků k jednotlivým prvoligovým klubům v rámci všech 14 krajů České republiky. Ve třech vyhrála Sparta, ve třech Plzeň, po jednom vítězství pak mají »ve svých« regionech Teplice, Liberec, Olomouc, Boleslav, Ostrava, Jihlava, Brno a Slovácko.

Sparta potvrzuje, že má dost fanoušků téměř v celé zemi. Do elitní trojky nejpopulárnějších klubů se dostala ve dvanácti ze čtrnácti krajů, Plzeň v sedmi a Slavia v pěti.

Průzkum se zabýval také tím, jak lidé zápasy Synot ligy nejčastější sledují. Nepřekvapí, že všude bezkonkurenčně vítězí přenosy v televizi, silnou pozici má ale někde i internet.

Podívejte se na jednotlivé kraje, komu se tam ve fotbale fandí.Foto infografika Blesk

Žádná Bohemka, ale Brno!

Že v Praze nejvíc lidí fandí Spartě a pak Slavii, to nepřekvapí. A pak byste možná čekali Bohemku, ale chyba lávka! Třetí je s 9 procenty Brno, čtvrtá Plzeň (4,5 %) a až potom Klokani (3,5%). Každý šestý člověk z Prahy zajímající se o fotbal pak v první lize nikomu nefandí.

Největší patrioti

Nejjednotnější jsou fanoušci v Plzeňském kraji, Viktorce zde fandí 81,9 % lidí, ale s 8,3 % slušně boduje i Sparta. Podobně je na tom i kraj Moravskoslezský, kde jasně vede Baník, Sparta je překvapivě druhá před Brnem.

Chudý Jablonec

V Jablonci se jak známo na fotbal moc nechodí a průzkum to dokazuje. Na severu Čech totiž přes 50 procent lidí fandí Liberci, klub svazového předsedy Pelty je v popularitě s pouhými 6,9 % až třetí za Spartou.

VÝSLEDKY Z JEDNOTLIVÝCH KRAJŮ SI PROJDĚTE ZDE>>>

Podívejte se na jednotlivé kraje, komu se tam ve fotbale fandí.
Podívejte se na jednotlivé kraje, komu se tam ve fotbale fandí.

Slovácko poráží Zlín

Slušnou základnou fanoušků se může pochlubit Slovácko, které jasně vyhrálo ve Zlínském kraji a boduje i na Olomocku, samotný Zlín je až třetí za Ostravou.

Internet jede

Na prvoligový fotbal se sice musí vypravit k sousedům, jeden unikát ale fotbaloví příznivci v Karlovarském a Královéhradeckém kraji mají. Až pětina z nich sleduje zápasy na internetu.

Na tribunu

Není to překvapující, ale nejvíce fanoušků chodí na fotbal v Plzni (4,1 %) a v Praze (3,8 %). O třetí pozici se dělí kraj Liberecký a Olomoucký (3,5 %).