Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Legenda českého hokeje Josef Augusta bojuje s rakovinou: Nemůžu se vzdát!

Autor: Tomáš Pokorný

Sedm měsíců se rve s rakovinou slinivky. Až dosud v ústraní. Nechtěl se ukazovat, o nemoci mlčel. Teď se legendární hokejový útočník Josef Augusta (69) poprvé objevil na veřejnosti!

Po úterní generálce českého týmu na mistrovství světa s Kanadou (0:3) předával v O2 areně ceny nejlepším hráčům. Viditelně pohublý, ale jinak na první pohled v dobré kondici. „Ten pohled neklame. Jsem ve formě. Kdybych se necítil dobře, tak bych nikam nelezl,“ řekl včera Blesku.

„Mám za sebou půlroční léčbu. Dodržuji, co mi doktoři řeknou. Jsem v dobrých rukou. Mám kolem sebe skvělý tým lidí, kteří se o mě báječně starají,“ zdůraznil.

Do telefonu mluvil tichým rozvážným hlasem. Těžká nemoc mu jistě stále bere spoustu sil. Ještě rozhodně není ve fázi, že by křepčil, jako když v roli trenéra v letech 1999-2001 dovedl národní tým třikrát ke zlatu na mistrovství světa. Ale pere se statečně.

„V životě musíte furt bojovat. Nejde něco vzdát. Nemůžete něčemu podlehnout. Já se držím rčení: Věř a víra tvá tě uzdraví.“

A jestli má nejhorší za sebou? „To nemůžete nikdy říct, když nevíte, co vás čeká. Ale nezlobte se, teď už musím jít, pan doktor mě volá...“ loučil se osminásobný český mistr v dresu Dukly Jihlava.

Pokračuje v bitvě. A my držíme palce!