Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Maminka hokejisty Pastrňáka: O jeho první lásce i drobáčcích na jídlo

Autor: om

Čtyři roky chodila do tří různých prací současně, aby Davidovi (19) mohla pořídit třeba novou hokejku. Teď Marcela Pastrňáková (47) fandí doma u televize synkovi, který v Moskvě na MS obléká český dres.

Pípnul mobil: „Maminko, pošli mi, prosím, nějaké drobáčky na jídlo.“ Tak to chodilo ještě tři roky zpět, když začínal David Pastrňák v Södertälje.

Maminka Davida Pastrňáka mluví o svém úspěšném synovi.
Video se připravuje ...

Drahé Švédsko

„Měl zajištěné bydlení, ale peněz málo. Stávalo se, že si došel koupit svačinu a 500 korun bylo pryč. Je tam hrozně draho. Pak mi napsal o drobáčky a já mu něco poslala, i když tenkrát to byl problém, nebylo mi do smíchu,“ vzpomíná Marcela Pastrňáková.

„Teď si to vracíme, občas mu ode mne přijde: »Davídku, pošli mi nějaké drobáčky na jídlo.« Přesunula jsem se loni v říjnu do Prahy. I tady už jsem byla zaměstnaná, ale zrovna teď nejsem.“

Vše o MS v hokeji 2016 najdete ZDE »

Maminka Davida Pastrňáka se přestěhovala z Havířova do Prahy.
Maminka Davida Pastrňáka se přestěhovala z Havířova do Prahy.

Holčičí brusle

Ten příběh začal na zimáku v Havířově na holčičích kraso-bruslích. „Proč? Někde jsme je sehnali, byly levné. A na jeho nožku pěkně seděly,“ říká Marcela.

„Když byl malej, chodili jsme sportovat s tím, že ho to bavilo. Starší syn hrál fotbal, mladší hokej. Byla jich tam spousta šikovných. Každý ho chválil, ale taky hned dodávali, že pokud nevyroste, tak bude v pr**li. Já nevěděla, co tím myslí. Nenapadlo mě že by mohl někdy hrát extraligu, natož NHL!“

Nové slovo

A kdy mamince poprvé došlo, že David (který nakonec dorostl do 183 centimetrů výšky) má na dosah něco mimořádného? „V roce 2013 pan Volek poprvé mluvil o draftu. To slovo jsem neznala, ale nechtěla jsem být za blbce, odkývala jsem mu to a doma jsem si vygooglovala, co to vlastně je, ten draft.

O zábavu se stará Pastrňák. Když promluví polsko - anglickou češtinou
Video se připravuje ...

Vše, o čem mamka ví

Do Prahy si z Havířova přivezla věrnou  fenku Epi. „Je jí deset let a David ji má moc rád,“ říká máma Patrňáková. Ty dvě vědí o Davidovi nejvíc. Třeba i o jeho dívkách.

O láskách

Nedovolím si mu radit. Vím, že první lásku měl ve Švédsku. Pomohla mu, byl to ten smutný rok, kdy mu umřel táta. Loni chodil s Adélou. Když se někdy v září rozešli, prostě mi to oznámil. Neprobíral se mnou důvody.

O narozeninách

Pětadvacátého května bude Davidovi dvacet. Vždy byl manekýn, šila jsem mu z věcí nakoupených v sekáči. Teď si netroufnu mu koupit oblečení. Spíš dostane něco pro štěstí a uvařím mu. Nic extra, kromě zelí jí všechno, nejradši má kuře s rýží.

O fandění

Do Moskvy se zatím nechystám, jedině kdyby  David vyloženě chtěl. Koukám v televizi a fandím. Daří se jim, asi bych v tom měla pokračovat. Když jsem to řekla Davidovi, smál se, že začínám být pověrčivá.

O dovolené

Byli jsme loni v Turecku všichni – oba synové a já. My nikdy takhle společně nebyli, tohle bylo poprvé. Letos už to asi nebude, to spíš David vyrazí s bráchou, ale už hlásil, že časově to asi nevyjde.

O stěhování

Náš starý byt v Havířově byl Bakaly, ten jsme vrátili. Teď žiju v pronájmu v Praze sama, starší syn zůstal na Moravě, David je věčně pryč. Pořád váhám, jestli třeba neodjedu žít za ním do Bostonu.