Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Poslední chvíle Muhammada Aliho (†74): Srdce mu bilo ještě půl hodiny po smrti

Autor: Pavel Krejča, ČTK

Trojnásobný světový šampion 32 let bojoval s Parkinsonovou chorobou a v pátek se jeho stav výrazně zhoršil, měl problémy s dýcháním a nakonec zemřel na septický šok. Srdce olympijského vítěze z Říma 1960 ale podle jedné z jeho dcer bilo ještě půl hodiny poté, co ostatní orgány selhaly.

„Něco takového nikdy nikdo neviděl,“ napsala Hana Ali na Instagramu. „Byl to pravý odkaz síly jeho ducha a vůle,“ dodala s tím, že rodina (byl čtyřikrát ženatý a měl 9 dětí - VÍCE ZDE>>>) byla po celou dobu s ním, drželi ho za ruku, objímali a líbali a zpívali islámské modlitby.

Muhammad Ali se vrátí do rodného Louisville jako světoobčan. Pohřeb, který si osobně naplánoval už před mnoha lety, se uskuteční v pátek. Aliho tělo nejprve rodina a fanoušci doprovodí ulicí, která nese jeho jméno, smuteční průvod poté projde čtvrtí, v níž vyrůstal.

Nevynechá ani hlavní třídu Broadway, kde ho nadšené davy vítaly v roce 1960 ještě jako Cassiuse Claye po zisku olympijského zlata. Na následné zádušní mši ve sportovní hale pro více než dvacet tisíc lidí pronese smuteční projev mimo jiné bývalý americký prezident Bill Clinton . Soukromý obřad pro nejbližší rodinu se uskuteční o den dříve.

MUHAMMAD ALI -- VŠE O BOXERSKÉ LEGENDĚ NAJDETE ZDE >>

Poslední fotografie Muhammada Aliho. 9. dubna ho zachytili s countryovou zpěvačkou Carrie Underwoodovou
Poslední fotografie Muhammada Aliho. 9. dubna ho zachytili s countryovou zpěvačkou Carrie Underwoodovou