Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Boj o Aliho (†74) miliony! Dědit chtějí čtyři ženy, devět dětí i bratr

Autor: Ivana Jakoubková

Muhammad Ali právě prohrál svůj poslední boj, pro jeho početné příbuzenstvo jedna bitva právě začala. Majetek legendárního boxera, který může obnášet 50, ale také 80 milionů dolarů, se teď rozdělí mezi dědice. Do hry o značné bohatství bude chtít zasáhnout devět dětí, čtyři manželky a jeden bratr.

Legendární boxer Muhammad Ali , který v noci na sobotu v 74 letech po dlouhém boji s Parkinsonovou chorobou zemřel, má na kontě majetek, který americký magazín Forbes odhaduje na minimálně 50 (1,18 mld. korun), možná až 80 milionů dolarů (1,9 mld. korun).

Miliony mu vynesly nejen jeho slavné souboje, známé jako „Thrilla in Manila“ nebo „The Rumble in the Jungle“, ale také lukrativní reklamní smlouvy a investice. Brzy se stal celosvětovou boxerskou ikonou a jeho jméno hodnotnou značkou.

Vše o smrti legendárního boxera Muhammada Aliho čtěte ZDE »

Ali nevyboxoval zdaleka tolik peněz jako třeba Floyd Mayweather (200 milionů dolarů za zápas s Mannym Pacquiaem ), v jeho době to ani nebylo možné. V souboji proti Joe Frazierovi v roce 1971 (Thrilla in Manilla) vydělal Ali 2,5 milionu dolarů, částku která odpovídá dnešním 15 milionům, tedy 355 milionů korun.

O tři roky později si z bitvy s Georgem Foremanem odnesl 5,45 milionu dolarů, tedy dnešních 26 milionů (616 milionů korun). Největší balík peněz v kariéře pobral za boj proti Larrymu Holmesovi v roce 1980, tehdy přinesl domů 7,9 milionu dolarů, přestože prohrál technickým K. O.

Zajímavé je, že s přihlédnutím k inflaci odpovídá částka dnešním 22 milionům dolarů (521 milionů korun), a tedy největším kariérním výdělkem by pro Aliho zůstal souboj s Foremanem.

Rodina utrácela

Peníze na kontě boxerské megahvězdy ale jen nepřibývaly, v průběhu času taky mizely, zejména kvůli špatnému managementu a častému utrácení ze strany jeho rozvětvené rodiny. V polovině 80. let se dokonce říkalo, že Ali je skoro na mizině.

Dokázal se ale zvednout a peníze postupně získával zpět díky reklamním smlouvám. Jeho jméno vydělávalo obrovské peníze, Ali kvůli tomu založil společnost, kterou příhodně nazval GOAT, což je zkratka pro anglické „Největší v historii“.

V roce 2006 dostal jeho bankovní účet největší injekci, když tehdy čtyřiašedesátiletý bývalý boxer prodal za 50 milionů dolarů, tedy víc než miliardu korun, 80 procent akcií firmy GOAT. Zbývajících 20 procent dokázalo šampionovi a jeho rodině generovat pět až sedm milionů dolarů ročně (118 až 185 milionů korun).

Pokud by se po jeho smrti rodina rozhodla prodat i zbývajících 20 procent práv na image slavného boxera, mohla by utržit dalších 30 až 50 milionů dolarů (až 1,18 miliardy korun). Není zcela jasné, jaké další památky na jednu z nejúžasnějších sportovních kariér všech dob se v Aliho rodině vyskytují. Jejich cena by ale mohla být nedozírná.

Muhammad Ali v souboji s Foremanem
Muhammad Ali v souboji s Foremanem

Kdo bude dědit?

O tučné bankovní konto nejspíš nejlepšího boxera historie teď bude velký zájem ze strany dědiců. A není jich málo! Především je tady jeho čtvrtá a poslední manželka Yolanda „Lonnie“ Aliová.

Za legendárního boxera se vdala v roce 1986, tři roky poté, co mu diagnostikovali Parkinsonovu nemoc. Byla jeho pečovatelkou na plný úvazek. Ti dva se znali od jejího dětství, tehdy to ovšem bylo obráceně: Ali ji jako dítě hlídal, aby si tak přivydělal.

Je pravděpodobné, že zesnulý boxer v závěti nepominul současnou ženu a děti, ovšem do hry o dědictví se mohou přihlásit i exmanželky. Před Lonnie byl Ali ženatý s fotomodelkou Sonji Roiovou, Belingou Boydovou a herečkou Veronikou Porscheovou.

Ali má celkem devět dětí, z toho sedm dcer. Nejznámější je Laila (38), která kráčí v otcových šlépějích, a v ringu dosáhla na titul mistryně světa. Další dcera Hana Yasmeen je spisovatelkou, která o svém otci napsala už řádku knih.

Brzy po svatbě s Lonnie adoptoval Ali pětiměsíčního Asaada Amina, kterého vychoval jako vlastního. Syn je dnes baseballovým trenérem a skautem pro Chicago White Sox. A kromě toho je tady Aliho bratr Rahaman (72), který byl dříve také profesionálním boxerem.

Plivla bych jí do tváře

Vykonavatelkou poslední vůle Muhammada Aliho byla stanovena čtvrtá manželka Yolanda „Lonnie“ Aliová a právě kvůli ní by se boj o dědictví mohl zvrhnout ve vášnivé hádky.

Její vztahy se zbytkem rodiny jsou prý všechno, jen ne dobré. Aliho sestřenice Charlotte Waddellová před dvěma lety prohlásila: „Nemůžu vystát být v její blízkosti. Netrvalo by to ani dvě vteřiny a plivla bych jí do tváře.“

Lonnie údajně zneužívala postavení pečovatelky nemocného Aliho, aby držela nevítané rodinné příslušníky od něj dál. Muhammad Ali junior, který žil zcela v ústraní někde na půdě v chicagském ghettu, před časem médiím prozradil, že od roku 2004 byl od svého otce zcela izolován.

Těžko se dá předpokládat, že po Aliho smrti bude rodina táhnout za jeden provaz. Dělení dědictví bude zřejmě jeden dlouhý a těžký boj. A vybojovat ho už nemůže sám slavný boxer. V ringu se to odehrávat nebude.