Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hrozby teroristických útoků před Eurem: Nejdražší bezpečnostní manévry historie!

Autor: om, nem

Sladká Francie? Bývávalo! Teď je to zákeřnice, která hrozí újmou na zdraví i na životě. Vítejte na fotbalovém Euru, při němž budou ode dneška harašit zbraně vojska a policie.

Po teroristických atentátech je země, která se hemží imigranty, proti Ostře sledovaným vlakům výletní posázavská lokálka. Nebezpečí číhá na každém kroku!

Český poklad

Vždyť z celkem 3500 členů ochranky najatých proto, aby bděli nad bezpečností při šampionátu, jich 82 figurovalo na seznamu lidí podezřelých z napojení na některou z teroristických organizací!

A tak se podle toho musela zařídit i česká výprava v Tours. „Mužstvo a realizační tým střeží dva Češi a tři členové francouzské policie. Samozřejmostí je pes vycvičený na hledání výbušnin,“ říká bezpečnostní manažer svazu Martin Synecký. Na první trénink eskortovalo autokar s národním fotbalovým pokladem šest strážníků na motocyklech. „Ten počet je určen podle operativní potřeby nasazení,“ vysvětluje Synecký.

Společná fotografie českého týmu před letadlem
Společná fotografie českého týmu před letadlem

Přelety

Další svízele čekají Rosického a spol. při přeletech na zápasy do Toulouse, Saint Etienne a Lens a v tamních ubikacích. „Létáme vlastním speciálem a na pokoje nepustí dřív než ve tři hodiny odpoledne, dokud vše neprohlédnou po předchozích hostech policisté,“ nastiňuje »vrchní bezpečák« FAČR další příval kontrol.

„Budou to nejdražší bezpečnostní opatření v historii fotbalu. Náklady extrémně rostou,“ shrnuje Martin Synecký frmol kolem francouzského fotbalového Randez-vous. Čeká nás opravdu rande s fešáckou kopanou, nebo přebor vystrašených?

Vše o EURO ve Francii najdete ZDE!