Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Přehnaný zákrok? Bojovníkovi MMA při zatýkání zlomili policisté krční páteř

Autor: tej

Soud v americkém Coloradu prošetřuje policejní zákrok z loňského prosince. Při zatýkání pětadvacetiletého MMA bojovníka Donovana Durana jím strážníci hodili hlavou o zem a zlomili mu páteř. Zůstal ochrnutý od pasu dolů a policisty zažaloval. U soudu se nyní probírá video z celého zákroku, Donovan se zřejmě odškodnění nedočká.

Videozáznam ze zatýkání MMA bojovníka šokoval všechny v soudní síni, dal ale za pravdu policistům. Duran u soudu řekl, že ho policisté napadli. Ti tvrdí, že se snažil dostat z pout, a tak se ho jen snažili dostat na zem, kam bohužel z policejního auta dopadl hlavou napřed.

Duran byl zatčen v prosinci v domově svého otce. Policisté k němu byli přivoláni jeho rodinou, protože byl opilý a dělal nepořádek. V minulosti už byl kvůli podobným incidentům zatčen několikrát, tentokrát ho to však poznamenalo do konce života.

Během zákroku si totiž zlomil krční obratel, policisté ho na invalidním vozíku odvezli do nemocnice. Ochrnul na spodní část těla od pasu dolů a na nohy už se zřejmě nikdy nepostaví.

Porotci uznali, že je seržant Vince Fraker odpovědný za Duranův zdravotní stav, ale řekli, že to nemůže dát důvod k obvinění. "Zničili celý můj život," řekl Duran v rozhovoru v lednu. Také uvedl, že mu policisté ani zdravotnický personál nevěřili, když si stěžoval na bolest krční páteře a že necítí nohy.

Přestože měli policisté pravdu, o nepřiměřeně použité síle se nedá pochybovat. "Zvedl mě ze země hrozně rychle. Celou cestu mě vláčel po nohou, ale já jsem nemohl jít, byl jsem mrtvá váha. Byl to tvrdý pád, byl jsem jako pytel brambor," posteskl si teď už bývalý MMA bojovník.

Ten měl na svém kontě jen jeden profesionální zápas. V březnu loňského roku v organizaci Revolution Cage Warrior Challenge byl po jedné minutě a osmi vteřinách knockoutován Edgarem Uriasem.