Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Šonka zaútočí na titul! V Česku se letí akrobatické mistrovství Evropy

Autor: jík

Burácení leteckých motorů, akrobatické vzdušné souboje a Čech Martin Šonka (38) útočící na titul! Tak tohle je mistrovství Evropy v akrobatickém létání, které už probíhá na letišti v Moravské Třebové. Boje o titul budou na programu v sobotu.

Český tým má na dosah historický úspěch, Šonka totiž ztrácí na druhém místě pouhých 120 bodů. Pokud se mu povede poslední povinná sestava ME v kategorii Unlimited, půjde o největší úspěch od zlaté éry československé letecké akrobacie. Je to už dlouhých 30 let, kdy Petr Jirmus získal dvakrát titul absolutního mistra světa a dvakrát absolutního mistra Evropy.

Skvěle rozehrané to letos mají Češi i v týmové soutěži. V sestavě Martin Šonka, Marek Hyka a Petr Kouřil se mohou ze čtvrté příčky posunout až na bednu.

V sobotu 27. srpna všechny boje vyvrcholí hlavním závodem, divácky nejatraktivnějším. Piloti létají s kouřovými efekty na hudbu, kterou mají puštěnou do sluchátek, ale zároveň ji slyší i diváci z reproduktorů. Závodníci musí co nejpřesněji vystihnout takty hudby, takže jde vlastně o vzdušný tanec.

Proleťte se s akrobatickým pilotem Šonkou náročnou tratí v Abú Dhabí
Video se připravuje ...

Martin Šonka pečlivě studuje svoji leteckou sestavu.
Martin Šonka pečlivě studuje svoji leteckou sestavu.