Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ISIS zakázal v Sýrii sudí ve fotbale. Fauly řešte podle práva šaría, nařídil

Autor: iSport.cz, bko

Fotbal bez rozhodčích? Nemyslitelné. Islámský stát se však rozhodl, že tomu tak bude. Podle britské organizace dohlížející na lidská práva v Sýrii (SOHR) se extrémistický režim rozhodl v jedné části válkou zmítané země arbitry z hřiště vytlačit. Důvod? Řídí se pravidly Mezinárodní fotbalové federace FIFA, které jsou v rozporu s příkazy Alláha.

Podle zdrojů ze země sužované krvavým konfliktem už organizátorům fotbalových zápasů oznámili, že současní arbitři by měli dostat zákaz dál řídit zápasy, informuje britský list Independent.

Jak by mělo vypadat trestání na trávníku tak, aby Islámský stát neměl námitek? Musí být v souladu s právem šaría. Zraněný hráč by tak sám měl požadovat náhradu, nebo pomstu. Před ligovým zápasem v městě Dajr az-Zaur ve východní Sýrii tak rozhodl soudní tribunál, který se zabývá zaváděním islámského práva do běžného života.

„Máme štěstí, náš fotbal sice neuznává pravidla FIFA, jinak by ale ISIS zakázal fotbalové zápasy úplně,“ cituje SOHR jednoho z hráčů. Poslední rozhodnutí je tak v souladu s dalšími zákazy, které prosadil Islámský stát na okupovaných územích jako zákaz internetu, či sledování zahraničních televizí.

Kdy se tam rozhodčí do fotbalu zase vrátí? Jedině v případě, že by byla úspěšná ofenziva k ovládnutí Dajr az-Zauru, kterou spustily vládní síly pod vedením prezidenta Bašára Adada.