Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Šedesát let s Navrátilovou! Martina a její tajemné komnaty

Autor: top

Stará se o dvě dcery, miluje Julii a pádlování na surfu, tenis pořád hraje i komentuje a v prezidentské kampani USA brojí proti Donaldu Trumpovi. Toť v kostce současný život Martiny Navrátilové, která dnes slaví 60. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší a vybíráme unikátní fotky z jejího bohatého života i několik informací z jejích tajemných komnat.

Nevlastní táta

Dramatickému osudu čelila odmalička. Narodila se v Praze roku 1956 jako Martina Šubertová. Rodiče se rozvedli, když jí byly tři roky, o další tři roky později si maminka Jana vzala Miroslava Navrátila, který Martinu i její sestru Janu vychoval a stal se jejím prvním trenérem.

Emigrace

Byla sobota 6. září 1975 a stále osmnáctiletá Navrátilová po vyřazení v semifinále US Open na tiskové konferenci v New Yorku oznámila, že se rozhodla emigrovat do USA. Zhluboka se nadechla a spustila: „Musím se pokaždé ptát vládních činitelů, zda mohu hrát ten či onen turnaj. Pokud se chci stát světovou jedničkou, a já chci, za těchto okolností to nedokážu,“ řekla.

Objevuje Ameriku

Začátky za velkou louží byly složité. Holka z Řevnic přišla na chuť hamburgerům, výrazně přibrala a na kurtech se jí nedařilo podle představ. „Byla jsem prostě tlustá,“ přiznala při vzpomínkách. Krizi ale nakonec přemohla a v roce 1978 získala premiérový wimbledonský talíř za triumf ve dvouhře. Během následujících dvanácti let vyhrála Wimbledon ještě osmkrát, z toho šestkrát v řadě a získala celkem 18 grandslamových titulů.

Dříve se na atletickou postavu tolik nehrálo. V roce 1976 byla Navrátilová tak trochu při těle.
Dříve se na atletickou postavu tolik nehrálo. V roce 1976 byla Navrátilová tak trochu při těle.

Zatracená láska

Když v roce 1981 konečně získala americký pas, jako první sportovkyně na světě se veřejně přiznala k homosexualitě. Než si před dvěma lety vzala poslední Miss Sovětského svazu Julii Lemigovou, s níž doma na Floridě vychovává dvě dcery, prožila dva vážné vztahy. S Judy Nelson i Toni Layton se rozešla ve zlém, oběma musela zaplatit mnohamilionové »bolestné«.

Rychlé stroje

Kromě žen se Martina v Americe zamilovala také do rychlých strojů. Ve své garáži vystřídala několik typů porsche, i v šedesáti se ráda projede na skútru či harleyi (nejednoho během kariéry vyhrála).

Rakovina

Zákeřná choroba ji provází celým životem. Když bylo Martině osm, biologický otec kvůli rakovině spáchal sebevraždu. Před osmi lety na stejnou nemoc zemřela maminka Jana. A v roce 2010 sama porazila rakovinu prsu. „Emočně to bylo něco jako šestitýdenní vězení,“ řekla o ozařování, které po operaci podstoupila.