Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Fotbalista Dukly Malý (32): V těle měl časovanou bombu, zkolaboval při zápase

Autor: Kristýna Beránková

Fotbalista Dukly Petr Malý (32) se při zápase s Táborskem před třemi lety cítil výborně a plný síly. Netušil, že mu v hrudi tiká časovaná bomba. Kolaps na hřišti mu ale zachránil život.

Petr Malý odehrál v lednu 2014 osm minut utkání a zhroutil se k zemi. Do života ho vrátil až lékař s defibrilátorem. „Žádné varování nepřišlo. Sklonil jsem se a najednou černo,“ vzpomíná fotbalista.

Dnes už ví, že mu kolaps při zápase vlastně zachránil život. Kdyby se mu totiž srdce zastavilo třeba doma, kde nebyl k dispozici defibrilátor, byla by resuscitace mnohem obtížnější.

Diagnóza až za půl roku

Dlouhých šest měsíců trvalo, než se lékařům podařilo odhalit příčinu záhadného kolapsu mladého muže. „Nejdřív si mysleli, že je problém v mozku. Měli podezření na epilepsii, dělali mi několikrát EEG i magnetickou rezonanci, ale nic nenašli,“ říká Petr Malý.

Petr Malý musel s fotbalem končit. Lékaři mu totiž našli v hrudi časovanou bombu.
Petr Malý musel s fotbalem končit. Lékaři mu totiž našli v hrudi časovanou bombu.

Teprve série specializovaných testů odhalila, že fotbalista trpí vzácnou srdeční vadou aritmogenní kardiomyopatií. „Fyzická zátěž mi může rozhodit rytmus a srdce začne bušit i tři sta tepů za minutu,“ vysvětluje Malý.

Do hrudi mu lékaři voperovali defibrilátor, který případné arytmii automaticky zabrání. „Od mého kolapsu se už jednou spustil. Nebyl jsem opatrný a přehnal to s pohybem. Najednou rána do hrudníku, jako kdyby mě kopl kůň. Chvíli mi trvalo, než jsem pochopil, co se stalo,“ usmívá se bývalý záložník, který musel s vrcholovým fotbalem skončit.

U stulpen a kopačáku ovšem zůstal, v pražské Dukle se věnuje pozici vedoucího mužstva a je trenérem malých fotbalistů. 

Co je to aritmogenní kardiomyopatie?

Vrcholoví sportovci podstupují řadu vyšetření. „Aritmogenní kardiomyopatie je však běžnými metodami prakticky nezjistitelná,“ vysvětluje Ladislav Šindelář, sportovní lékař Dukly Praha. Srdce vypadá zdravé, ale v případě extrémní zátěže se začne srdeční sval chovat nepředvídatelně. Rozbuší se tak rychle, že do srdce prakticky neproudí krev. Dojde ke kolapsu a zástavě. Defibrilátor umí svým výbojem srdce »restartovat« a spustit ve správném rytmu.