Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Před bohatými šejky riskovali život. Skokani do vody padali z 27 metrů!

Autor: pv

Byla to neuvěřitelná podívaná. O víkendu se v Dubaji konalo poslední klání letošní sezóny ve skocích do vody z extrémní výšky Red Bull Cliff Diving. Soutěžící včetně Čecha Michala Navrátila předváděli salta a vruty z můstku, který byl skoro 30 metrů nad zemí. Navíc poprvé se závod uskutečnil v noci za umělého osvětlení.

Rozlehlý přístav v Dubaji plný zakotvených jachet za desítky milionů korun vlastněnými bohatými šejky byl dějištěm finálového dějství světového šampionátu. O medaili v celkovém pořadí letos bojoval český skokan Michal Navrátil, který v sezóně dokázal vyhrát dva závody.

Soutěžící měli před sebou tentokrát dvě novinky. Poprvé se skákalo z moderního pětihvězdičkového hotelu a navíc v noci. Byla to tedy těžší výzva než obvykle. Na vlastní kůži to pocítil pádem na záda Blake Aldridge. Naštěstí to odnesl jen velkou bolestí.

Terasy hotelu byly plné diváků. Byl to dechberoucí zážitek.Foto Red Bull Media House

Největší výhodu ze všech měl Andy Jones, který byl průběžně čtvrtý a ztrácel na Navrátila 120 bodů. Skvěle využil podmínek, které panovaly v přístavu na mole 7.

Američan je totiž díky mimosezónnímu angažmá v Cirque du Soleil v Las Vegas na skoky za umělého osvětlení zvyklý a předvedl životní výkon, když poprvé ve své kariéře zvítězil.

Bodově tak předběhl Navrátila, jenž neskočil tak, jak chtěl a skončil o 5,4 bodu na šestém. Český skokan ale nemusí zas tak moc smutnit, protože letos jinak zažil famózní sezonu.

Čtyřikrát z osmi závodů, devátý kvůli zranění vynechal, se postavil na stupně vítězů, z čehož dvakrát to byla příčka nejvyšší (v Texasu vyhrál Navrátil poprvé v životě, po 53. závodech v sérii) a pokud si tuto formu udrží i příští rok, je velká šance, že doveze domů medaili z nejprestižnějšího skokanského podniku na světě.

Český skokan Navrátil skončil v Dubaji šestý
Český skokan Navrátil skončil v Dubaji šestý