Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trump a sport? Může ovlivnit anglické fotbalisty, NFL i olympiádu

Autor: pta

Nástup Donalda Trumpa do funkce prezidenta Spojených států je po jeho překvapivém volebním triumfu očekávaný s velkou nejistotou. A to nejen v ekonomice, či otázkách světové bezpečnosti. Jakkoliv to na první pohled není zřejmé, může mít působení úspěšného byznysmena v Bílém domě vliv také na globální sportovní dění. V čem konkrétně? I to se rozebírají zahraniční média.

Expanze zámořských soutěží v ohrožení

Úspěšným soutěžím NFL (americký fotbal), NBA (basketbal), nebo MLB (baseball) jen americký trh dávno nestačí. Čím dál častěji v posledních letech zkouší pořádat jednotlivé zápasy v jiných destinacích – Londýn, Rio de Janeiro, Barcelona, Šanghaj… Jenže obavy z obchodní války, které by mohla vyvolat Trumpova politika. Dovolila by Čína po zavedení 45% cla ze strany USA hostit zámořské sportovní akce a poskytovat jim daňové úlevy? ptá se BBC. Podle komisionáře MLB Roba Manfreda však Trumpovo zvolení takový efekt nepřinese. „Ale musíme počkat, co se stane,“ citovala ho ESPN.

Nižší daně – větší lákadlo pro zahraniční hvězdy

Trump se nikdy netajil tím, že by chtěl snížit daňové zatížení mezi nejbohatšími. To by mohlo rázem zatraktivnit angažmá ve fotbalové MLS pro zasloužilé hvězdy, které by mohly následovat Davida Beckhama , Thierryho Henryho, či Franka Lamparda, kteří se tímto směrem vydali už dřív. „Amerika je oblíbeným místem jako poslední placené angažmá mezi anglickými hráči a Trump možná tento trend ještě pobídne,“ domnívá se deník The Sun.

Olympijská kandidatura Los Angeles v ohrožení

Letní olympiáda 2024 v Los Angeles? Šance na to, že kandidatura největšího kalifornského města bude úspěšná, s Trumpovým zvolením výrazně poklesla. „Tohle by mohlo nastartovat vyhlídky Paříže,“ odhaduje BBC. Kromě těchto dvou měst bude příští rok v září vybírat ještě z nabídky Budapešti. Demokratický starosta Los Angeles Eric Garcetti upozorňoval, že členové Mezinárodního olympijského výboru mají z Trumpa obavy. „Pokud se Amerika obrátí dovnitř, není to dobré pro mír, pro pokrok, není to dobré pro nikoho z nás.“

Trumpa nepřímo kritizoval i prezident MOV Thomas Bach, když mluvil o „sobeckých lidech, kteří se nadřazují nad ostatní.“ Přesto má ještě Trump šanci získat plusové body. Poprvé zabodoval už svojí řečí bezprostředně po zvolení. „Viděli jste jí? Najednou je to jiný člověk,“ cituje server Foxsports šéfa Mezinárodní hokejové federace a člena výkonného výboru MOV Reného Fasela.

Více o prezidentských volbách v USA čtěte ZDE>>>

Trumpův vítězný projev - české titulky
Video se připravuje ...