Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Plat náhradníka na Turnaji mistrů? "Běžný" člověk na něj dělá osm let

Autor: Pavel Novotný

Zkuste si to představit. Právě jste nastoupili do nové práce a na výplatní pásce se vám každý měsíc bude objevovat částka 28 tisíc korun, která zhruba odpovídá průměrnému platu v České republice. Od této chvíle až do konce roku 2023 si přibližně vyděláte sumičku, kterou si na účet připíše náhradník na letošním Turnaji mistrů. A to nemusí ani bouchnout do míčku!

Není to špatný šolich. Strávíte několik příjemných dní v luxusním hotelu, máte k dispozici kompletní servis, pohybujete se jen ve vybrané společnosti. Mezi vaše povinnosti patří jen maličkost. Být v případě potřeby připraven naskočit do zápasu Turnaje mistrů.

Přesně v takové pozici se nachází hráči, kteří v Londýně plní funkci náhradníků. A jejich odměna? V přepočtu téměř dva a půl milionů korun, což odpovídá částce, na kterou by "obyčejný" člověk pracoval téměř osm let.

O takovou sumičku si mohl přilepšit i Tomáš Berdych, který poprvé po šesti letech na turnaji pro nejlepších osm tenistů světa chybí. V pořadí desátý Čech byl po odřeknutí Rafaela Nadala prvním náhradníkem.

Andy Murray má blízko k tomu, aby Djokoviče vystřídal na místě světové jedničkyFoto profimedia.cz

Plány mu však zkřížily problémy se zánětem slepého střeva, kvůli kterým se rodák z Valašského Meziříčí turnaje nezúčastnil. Celkem záviděníhodná pozice tak připadla dalším v pořadí, kterými jsou Belgičan David Goffin a Španěl Roberto Bautista.

A jaké je tedy složení účastníků pro Turnaj mistrů? Ve skupině Ivana Lendla bojují Novak Djokovič, Gäel Monfils, Dominic Thiem a pokud se dá dohromady i Milos Raonic.

Ve druhé skupině Johna McEnroa hrají Andy Murray, Marin Čilič, Stan Wawrinka a Kei Nišikori.

A zajímavost na závěr. Víte, na jaké peníze si přijde neporažený šampion z Turnaje mistrů? Abyste si vydělali částku téměř dva a půl milionu dolarů, nebo-li přes 57 milionů korun, o kterou zbohatne šťastný vítěz, na to už byste potřebovali těch životů několik...