Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ibra bude střežit Stockholm! Sochu si zasloužím, říká Zlatan

Autor: Jakub Pláteník

Velký Zlatan. V neděli večer obdržel hvězdný útočník již podesáté v řadě švédskou korunu fotbalisty roku a svaz se chce odvděčit stavbou pomníku. Majestátní socha vyroste ve Stockholmu před národním stadionem. Nikoliv tedy v rodném Malmo či Paříži.

Sebevědomými výroky rozděluje svět. Polovina Zlatana Ibrahimoviće nenávidí a druzí na něj nedají dopustit. „Mnozí se ptají proč já? Ale po patnácti letech v reprezentaci, dvaceti letech v klubu a každodenní tvrdé práci si myslím, že si ji zasloužím,“ hodnotil Zlatan dar od svazu pro britský Daily Mail. Jde ho milovat nebo nenávidět. Nepřátelům nejde pod nos hlavně arogantní a sebestředné chování Ibrahimoviće, který o sobě rád mluví jako o bohu. Navíc rád vtipkuje na cizí účet, ať už spoluhráčů, tak i členů realizačního týmu.

Socha bude stát před Friends Arenou ve Stockholmu. Místem, kde se bude hrát květnové finále Evropské ligy a třicetišestiletý útočník má velkou šanci si zde zahrát s Manchesterem United.

Stadion pojme na fotbalové utkání padesát tisíc diváků a je domovem AIK Stockholm. Zároveň zde Ibrahimović popravil v roce 2012 Anglii čtyřmi brankami. Jeho poslední zásah dokonce získal cenu Ference Puskase za gól roku. „Obvykle se sochy staví po smrti, ale já stále žiji. Navíc až já zemřu, tak socha bude žít navždy,“ reagoval na svou jedinečnost.

Jedním z gratulantů k zisku jubilejního desátého vítězství v anketě fotbalista roku byl i David Beckham , bývalý spoluhráč z PSG. Legendární Angličan poslal video zprávu s gratulací, která byla přehrána na galavečeru a chválou nešetřil. „Zlatanova vášeň, jeho láska ke hře se nezměnila. Ibra je stále jedním z nejlepších hráčů na světě. Velmi mě těší, že dnes obléká dnes United,“ neskrýval Beckham radost z nynějšího působení legendy na Ostrovech.

Ibrahimović oblékl národní dres ve 116 zápasech a vstřelil v nich 62 branek. Účet uzavřel po letošním EURU ve Francii, kdy Švédsko skončilo už ve skupině. Jako mladík začínal v Malmo, odkud se přesunul do Holandska, kde strávil tři roky v Ajaxu Amsterdam. Následně si zahrál v Juventusu, Interu Milán, Barceloně, AC Milán. V Itálii dokázal jako jeden z mála vyhrát Serii A s oběma milánskými kluby. Nejdelší kus fotbalového života strávil v Paříži. Čtyři sezony totiž dominoval s Paris Saint-Germain celé lize a od léta je Zlatan jedním z Mourinhových hvězd u rudých ďáblů.

I přes působení v nejlepších klubech mu chybí nejslavnější trofeje. Zlatan nikdy nevyhrál Ligu mistrů. Přitom stačilo počkat rok v Interu. V sezoně 2008/2009 vyhrála Barcelona, kam po zisku poháru přestoupil. Následující ročník však ovládl soutěž bývalý klub a Ibrahimovič opět ostrouhal. Mimo ligové tituly vyhrál „pouze“ Mistrovství světa klubů a Superpohár UEFA s Barcelonou.