Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Děsivá zpověď reprezentanta: Zneužíval mě kouč, chtěl jsem jen umřít

Autor: Erik Krajdl

Stal se idolem fanoušků Tottenhamu. Dával góly po boku Garyho Linekera, na účet se mu sypala libra za librou. Přesto byl jeho život v troskách. Řeč je o bývalém fotbalistovi Paulovi Stewartovi (52), který kvůli někdejšímu trenérovi nevzpomíná na dětství rád. „Nevěřili byste, kolikrát jsem chtěl spáchat sebevraždu,“ řekl pro Daily Mirror.

Bolavá tajemství v sobě spoustu let dusil. Jednoho dne však v práci čirou náhodou narazil na článek o Andym Woodwardovi, který byl zneužíván jako mladý fotbalista trenérem. A to mu otevřelo oči. „Když jsem si přečetl jeho zpověď, měl jsem pocit, jako bych viděl sepsán svůj vlastní život,“ uvedl Stewart.

Bývalý anglický reprezentant objasnil počátky sexuálního obtěžování. „Jednoho dne mě trenér vezl autem domů a začal mě osahávat. Vyděsil jsem se k smrti. Vůbec jsem nevěděl, co mám dělat. Snažil jsem se říct rodičům, aby ho nepouštěli dovnitř, ale bylo mi pouze jedenáct let,“ prozradil o začátcích násilí. „Od té doby to postupovalo až k sexuálnímu zneužívání. Říkal, že zabije mou matku, mého tátu, mé dva bratry, pokud bych o tom řekl jediné slovo. A v jedenácti tomu věříte,“ doplnil.

Trenér, jehož jméno je zatím utajené, byl čím dál tím troufalejší. Bral malého Paula na fotbalové turnaje. Občas přišel a zazvonil na dům, kde řekl rodičům, že potřebuje mladého fotbalistu vytáhnout ven, aby mohli zlepšit přihrávky a probrat taktiku. Přitom šlo pouze o jediné…

Na turnaji přišel další útok

A právě na jedné z akcí udeřil znova. „Jeli jsme pryč na další turnaj, kde mě opět sexuálně zneužil. Nikdy bych to nemohl říct spoluhráčům, byl jsem v neustálém ohrožení. Když jsem nehrál dobře, vyhrožoval mi násilím, stejně tak sexem. Byl monstrum,“ popsala kouče legenda Tottenhamu.

Přestože se nakonec dostal na vrchol kariéry, když si zahrál za anglickou reprezentaci, rány z dětství byly silnější. „Viděl jsem jen tmu a chtěl z ní vystoupit. Pití bylo uvolňující. Byly chvíle, kdy jsem se cítil strašně sám. Zpočátku jsem pil proto, abych se přes všechno dostal. Mohl jsem pít pořád, dokud jsem na to nemyslel,“ přidal emotivně.

Jenže vzpomínky na zneužívání ho pronásledovaly i nadále. A tak dalším krokem byly drogy, s nimiž začal v sedmadvaceti letech. Stewart navíc díky slávě dostával pravidelně omamné látky zdarma. „Spoléhal jsem na ně téměř denně po dobu patnácti let, možná ještě víc. Byl to zase o něco lepší způsob na zapomenutí. Když jsem bral drogy, byl jsem úplně uvolněný,“ přiznal.

Při angažmá v Liverpoolu se ho trenér přímo zeptal, jestli v něčem jede. „Prostě jsem to popřel,“ řekl bývalý útočník Reds. Jelikož marihuana zůstává mnohem déle v těle, například ve vlasech, tak Stewart okusil kokain. „S ním to jde velmi rychle a já ho bral v pravidelných intervalech. Byl jsem na drogových testech, ale byly anonymní, tak jsem risk přijmul,“ dodal.

Viníkem i rodina?

Odchovanec Blackpoolu viní všechny, dokonce i svou rodinu. „Trenér měl matku silně pod palcem, byla vůči němu úplně slepá. Bylo nemožné s tím něco dělat,“ postěžoval si. Jednou však měli rodiče podezření, že se něco děje. „Když mě praštil v autě do hlavy, vyskočil jsem a běžel domů. Rodiče si mysleli, že mě mlátí. Než přišly problémy s alkoholem a drogami jsem jim ale neřekl, co se vlastně děje,“ vysvětlil Stewart.

Bylo pro něj těžké mluvit veřejně o tom, že se stal na čtyři roky obětí trenéra, nakonec je za to rád. „Jsem si jistý, že existují hráči, kluci, kteří s tím bojovali celý život. Chci, aby se v tom necítili sami, aby se za to nestyděli, a doufám, že s tím lze něco udělat, pokud jsou ještě naživu,“ nabádal bývalý útočník.

Na pár hezkých momentů z mládí si vítěz FA Cupu přesto vzpomněl. „Ten pocit, když stojíte v tunelu na Maine Road, White Hart Lane nebo Anfieldu. Když čekáte na výkop před desetitisíci fanoušky, kteří vás zbožňují. To je něco neuvěřitelného,“ popsal alespoň jednou s úsměvem na tváři.

Stewart začal kariéru v Blackpoolu, kde se stal profesionálním fotbalistou. Po více než dvoustovce startů přestoupil v roce 1987 do Manchesteru City za zhruba 200 tisíc liber. Ani jemu se nepodařilo klub udržet v nejvyšší soutěži.

V další sezoně vstřelil 24 gólů, Citizens však zpátky mezi elitu nepostoupili. Přesunul se tedy za 1,7 milionu liber do Tottenhamu. Tam si zahrál třeba s Paulem Gascoignem, který na něho vzpomíná rád. „Byl to génius. Nejlepší hráč, s kterým a proti kterému jsem kdy hrál,“ připomněl oblíbený Gazza.

Stewart se stal i díky gólu a výhře ve finále FA Cupu legendou londýnského klubu a v dobách své slávy patřil mezi nejlépe placené fotbalisty světa.