Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vzít mi titul? Připravte si armádu, řekl McGregor. Teď se ho sám vzdal

Autor: Jan Vacek

Poklidný průběh UFC Fight Night z australského Melbourne v noci ze soboty na neděli narušila na první pohled nenápadná zpráva. Ta ovšem záhy rozpoutala obrovský poprask. Conor McGregor už není šampionem ve dvou váhových divizích (pérové a lehké). Podle oficiálního webu UFC se rozhodl titulu v pérové váze vzdát. Fanoušci ale mají jasno: Tohle není z hlavy irského válečníka, pro kterého jsou pásy (a peníze) nade vše.

Jsou to dva týdny, kdy Conor McGregor ve druhém kole souboje o titul v lehké váze vypnul Eddieho Alvareze a jako první bojovník v historii se stal držitelem pásů ve dvou váhových kategoriích zároveň. Právě na tuhle anomálii mířila ihned po duelu i otázka reportéra přímo v oktagonu. „Moje pásy? Budete potřebovat armádu, abyste mi je sebrali,“ vypálil tehdy irský bojovník.

Nyní je ale všechno jinak. V noci ze soboty na neděli UFC potvrdila, že se McGregor svého titulu v pérové váze vzdal. To je ovšem oficiální verze, se kterou se neztotožňuje většina fanoušků. Ti jsou toho názoru, že vedení organizace na McGregora zatlačilo a k uvolnění jednoho pásu ho donutilo. Jedním z důvodů může být i odšpuntování jedné z kategorií. McGregor by totiž nebyl schopný bránit oba své tituly zároveň.

Pás pro šampiona v pérové váze nově připadl José Aldovi. Tedy muži, kterého McGregor v přímém souboji o titul knokautoval během neuvěřitelných 13 vteřin. Aldo bude titul, ke kterému přišel, aniž by musel vstoupit do klece, obhajovat proti vítězi zápasu mezi Maxem Hollowayem a Anthony Pettisem. Ten je na programu 10. prosince v rámci galavečera UFC 206.

Tahle novinka může mít přímý vliv i na další vývoj kariéry Conora McGregora. Stále reálnější totiž byla varianta, že by Ir začal nabírat kilogramy do velterové váhy, aby si to rozdal o titul s Tyronem Woodleym. V situaci, kdy by ale nemohl dlouhodobě držet více pásů zároveň, to pro McGregora nemusí být taková výzva.

Do popředí tak vstupují spekulace, že by mohlo dojít ke třetí epické bitvě mezi McGregorem a Natem Diazem. Oba bojovnici mají na kontě po jedné výhře, obecně se ovšem má za to, že tahle miniválka musí mít vítěze. V úvahu připadá i bitva s Khabibem Nurmagomedovem, jenž se pyšní impozantní bilancí 24 výher, 0 porážek. Ruskému bojovníkovi, kterého mnoho expertů v potenciálním souboji pro úžasné schopnosti na zemi oktagonu favorizuje, se ovšem zatím McGregor vyhýbá.

Conor McGregor je teď držitelem dvou pásů UFC současně.
Conor McGregor je teď držitelem dvou pásů UFC současně.