Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Lékařka Carneiro o konci v Chelsea: Výhružky smrtí a sexuální urážky

Autor: dvo

Loni v srpnu se její život obrátil naruby. Po sporech s trenérem Josém Mourinhem skončila lékařka Eva Carneiro v Chelsea. Londýnský klub dokonce žalovala kvůli údajnému podporování sexismu. Nakonec se obě strany dohodly na mimosoudním urovnání, které přišlo v červnu tohoto roku. Až nyní ale 43letá lékařka poprvé prozradila, jaké těžké časy po odchodu ze Stamford Bridge prožívala. „Několik anonymních zbabělců mi dokonce vyhrožovalo smrtí,“ uvedla ve zpovědi pro britský deník The Telegraph.

Na onen osudný zápas proti Swansea ze srpna minulého roku, při kterém vyběhla v nastaveném čase ke zraněnému Edenu Hazaradovi, někdejší lékařka Chelsea asi nikdy nezapomene.

Po sérii urážek ze strany trenéra Josého Mourinha, který její zásah považoval za ublížení týmu, po šesti týdnech na dobro skončila v realizačním týmu Chelsea. Portugalský kouč ji měl dokonce pohrdavě označit za „sekretářku“.

To nejhorší však teprve přišlo. Fanoušci ji začali psát anonymní vzkazy, a rozhodně se nejednalo o hezké čtení. „I když sociální sítě nijak extra nevyužívám - za svůj život jsem napsala asi tak jeden příspěvek  - chodily mi od cizích lidí sexuální urážky a výhružky smrtí,“ uvedla Carneiro pro deník The Telegraph. „Byli to zbabělci, kteří by měli podléhat zákonu,“ tvrdí.

Lékařka Eva Carneiro
Lékařka Eva Carneiro

Kromě nenávistných vzkazů ale obdržela i mnoho pozitivních ohlasů. „Od prvního dne mě různí lidé podporovali a v těch těžkých časech mi to hodně pomohlo. Když si procházíte tak těžkou životní situací, znamená to pro vás strašně moc,“ říká nyní s odstupem několika měsíců.

Nyní bývala sportovní lékařka totálně překopala svůj život. Ve sportu se již nepohybuje. Po incidentu se stáhla do rodného Gibraltaru, kde přečkávala dobu, kdy byla její kauza na prvním místě britských médií. Posléze začala pracovat v londýnské nemocnici, kde prožívá šťastné období. Od svého konce v Chelsea se dokonce stihla i vdát a nadále bojuje za to, aby byl sexismus ve fotbale vymýcen.

Co se přesně stalo?

V ligovém duelu v srpnu 2015 proti Swansea, který „blues“ dohrávali bez vyloučeného brankáře Thibauta Courtoise. V nastaveném čase se zranil Eden Hazard a polehával na zemi. Lékařský tým okamžitě vyběhl na hrací plochu a chtěl jej ošetřit. To se však nelíbilo tehdejšímu trenérovi Josému Mourinhovi.

Ten se pořádně vztekal. Řval a nadával. Odnesl to i fyzioterapeut Jon Fearn. Mourinho se čílil, že zraněný nebyl a jejich vběhnutí na hřiště připravilo Chelsea o závěrečný tlak a naději vstřelit vítězný gól. Se Swansea City jen remizovala 2:2. „Naše lékařka byla naivní a v tu chvíli jsme museli hrát v osmi hráčích v poli. Chybí jí cit pro hru," postěžoval si tehdy portugalský trenér.

Šest týdnu na to Eva Carneiro v klubu skončila. Dokonce jej dohnala až k soudu, ale nakonec se v červnu obě strany včetně Josého Mourinha dohodly na mimosoudním vyrovnání za její propuštění.