Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak si skifař Plocek (†22) maloval budoucnost: Budu mít rodinu, děti i zlato z OH

Autor: ps

Budoucnost si plánoval do puntíku. Kde se za deset let viděl zesnulý skifař a nástupce Ondřeje Synka Michal Plocek (†22)? Chtěl založit rodinu, mít děti a vyhrát olympiádu. Jenže v tomto výčtu opomněl tragickou pondělní událost…

Stále ještě není jasné, za jakých okolností zemřela mladá česká veslařská naděje, ale vzhledem k tomu, že lékaři vyloučili cizí zavinění, se nejčastěji mluví o sebevraždě.

Ale proč, když toho měl Michal tolik před sebou? Navíc si maloval budoucnost, těšil se, až se stane otcem… „Za deset let bych chtěl mít rodinu, krásnou ženu a děti. A olympijské zlato ve své síni slávy,“ pochlubil se Plocek v říjnu v rozhovoru pro web worldrowing.com. Jenže pondělní tragédie zhatila všechno.

Ve 22 letech zemřel český reprezentant ve veslování Michal Plocek. Elitní skifař zde na snímku z 5. června. V pondělí 28. listopadu večer ho našli mrtvého v loděnici pražské Dukly.
Ve 22 letech zemřel český reprezentant ve veslování Michal Plocek. Elitní skifař zde na snímku z 5. června. V pondělí 28. listopadu večer ho našli mrtvého v loděnici pražské Dukly.

Juniorský mistr světa měl rád přírodu, ve volných chvílích luštil sudoku. Kde se ale cítil jako v ráji, bylo na lodi. „Je to můj vlastní svět, výsledek závisí pouze na mně a úspěch je jen můj,“ zasnil se při odpovědích. Pro miloval léto, zato zimu by nejraději vyřadil z kalendáře. „Tu nemám rád, protože nesnáším přípravu na trenažéru,“ postěžoval si.

Dnes už v ráji je, ale bohužel ne v tom, které tolik miloval. Pádlo už Plocek nikdy nevezme do ruky a lidé, kteří k němu měli blízko, jen těžko chápou skutečnost, že už ho nikdy neuvidí.

Mezi nimi i muž, jehož nástupcem se měl Michal stát. „Hodně mě to zasáhlo. Mohl být jedním z mých pokračovatelů, přál jsem si to. O to víc to mrzí, že je to všechno zbytečný,“ kroutil hlavou Ondřej Synek , dvojnásobný stříbrný medailista z olympijských her. „Byl svůj, měl svoji osobnost a na můj vkus byl občas moc drzej, ale sebevědomí k dnešní generaci patří. Byl hrozně hodnej, kdykoliv s čímkoliv pomohl. Je to úplně zbytečný…“ nechápe náhlý odchod Synek.