Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kvitová bude bez tenisu půl roku. Ke kariéře se vrátí, tvrdí lékaři

Autor: iSport.cz, ps

O stavu tenistky Petry Kvitové (26) promluvili lékaři z Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie Vysoké nad Jizerou. Zranění bylo po úterním napadení v jejím bytě vážné. Lékaři budou muset čekat, jak se budou rány hojit. Na kurty se dvojnásobná wimbledonská vítězka nepodívá minimálně půl roku. Lékaři jsou ale optimističtí, že Kvitová může pokračovat v kariéře.

Kvitová se po přepadení v jejím prostějovském bytě, kde ji neznámý pachatel vážně pořezal na levé ruce, kterou drží raketu, podrobila operaci na špičkové klinice ve Vysoké nad Jizerou.

Přijela včera kolem třetí hodiny odpoledne, v půl čtvrté už mířila na sál. „Operační zákrok je jen 50 procent výsledku, rizika jsou velká,“ shodli se operatéři Radek Kebrle s primářkou Alenou Schmoranzovou, kteří zákrok vedli.

„Od kolegů z prostějovské nemocnice, kde byla Petra na ambulantním ošetření, jsme dostali kvalitní informace. Věděli jsme, co můžeme očekávat,“ konkretizoval chirurg postup, jak si lékaři předávali informace.

Kvitová sevřela čepel nože, lékař operoval 3,5 hodiny. Kdy se vrátí k tenisu?
Video se připravuje ...

Rozsah řezného zranění ruky je velký. „Jak chytla nůž, čepel jí rozřízla všechny prsty. Každý z nich měl poraněnou jednu nebo dvě šlachy,“ popisoval Kebrle, jehož tým čekal dlouhý a složitý výkon. Kvitová byla pod celkovou narkózou. „Jednalo se o těžké poranění. Muselo se postupovat pomalu a opatrně, abychom Petře neuškodili. Šlo to bez potíží, jen s tím bylo hrozně moc práce,“ řekl.

Kde bude dvojnásobná wimbledonská vítězka odpočívat, nechtěl její mluvčí Karel Tejkal konkretizovat. Vánoce stráví doma, ale je jasné, že si odpočine dlouho – minimálně půl roku. „Čtrnáct dní se bude rána hojit, šest týdnů trvá, než šlacha drží a až po třech měsících může začít s lehčí zátěží. Sportovní zátěž může v nejlepším případě přijít zhruba po 6 měsících,“ varoval Kebrle.

Petra je prý optimistická a cítí se po operaci dobře. „Děkuje za podporu a těší se, až vezme raketu do ruky,“ vzkázal od tenistky Tejkal.

Primářka Alena Schmoranzová a lékař Radek Kebrle, kteří operovali zraněnou tenistku Petru Kvitovou
Primářka Alena Schmoranzová a lékař Radek Kebrle, kteří operovali zraněnou tenistku Petru Kvitovou