Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Špotáková se zničila na soustředění a teď se těší na kuchařku k Vánocům

Autor: Romana Barboříková

Vánoce mívá většinou v podobném duchu. Těsně před nimi se oštěpařka Barbora Špotáková vrací ze soustředění v teple, většinou na Kanárských ostrovech. A pak přichází ten pravý předvánoční shon. Uklidit, vyzdobit dům, nachystat stromeček… A to všechno v podstatě během dvou dnů. Není to jednoduché, obzvlášť, když se po pořádné tréninkové dávce sotva hýbete. I tak si ale světová rekordmanka na vyhlašování Sportovce roku soustředění pochvalovala.

V březnu si na Lanzarote zlomila zánártní kůstku v noze. Teď se na místo, které na nějakou dobu uvedlo její olympijské vyhlídky do velké mlhy, vrátila znovu trénovat. A dokonce si znovu zahrála tenis, při kterém její noha na jaře nevydržela. „Ale byla to kvalitní hra. Zavzpomínala jsem na březen (úsměv). Dokonce mi tam jednou určili stejný kurt, na kterém se mi to stalo, ale naštěstí jsme se pak přesunuli jinam. Samozřejmě jsem se bála kvůli té noze, bylo to nepříjemný. Ale jinak jsme fakt dobře potrénovali a nejsem na tom tak špatně,“ lebedila si nakonec bronzová žena z Ria de Janeiro.

Únava po soustředění na ní ale byla znát. „Rozleželo se to, takže když vstávám a někam se přemisťuju, kňučím. Ten měsíc tréninku bolí docela dost. Když je člověk v tom laufu, je to dobrý, ale teď trošku padla krize,“ přiznala. A z vidiny, že ji v následujících minimálně dalších čtyřech měsících čeká jen samý trénink, nebyla úplně nadšená. Na otázku, co ji čeká v přípravě dál, odpověděla: „Jak říkal Usain Bolt: Work, work, work (práce, práce, práce). Je to tak, jen samý trénink. V lednu jedeme na běžky a v únoru do Nymburka, takový jako… (pokrčila rameny) už jenom hodně tréninku,“ povzdechla si.

Už teď se proto těší na závody. „Teď ta příprava fakt bolí, tak si kolikrát říkám, jestli to mám ještě zapotřebí. Ale ta krize přejde,“ ubezpečila svěřenkyně Rudolfa Černého.

Další dřina ale přijde až po Vánocích. Ty si teď užije s partnerem Lukášem a jejich synem Jankem a dalšími členy rodiny. „Přijedou moje i Lukášova máma, Lukášova sestra s přítelem a neteří. Takže je dobré, že nemusím dělat všechno sama, každý něco přiveze, s něčím pomůže. Nebude to jen na mě,“ prozradila pětatřicetiletá sportovkyně.

Ji ale čekal den před Štědrým dnem velký úklid, na který se vůbec netěšila. „Těším se na to, až budeme spolu zdobit stromeček a na chystání dárků. Úplně to finále jo, ale to, co bude předtím, to moc ne.“ Byla ale ráda, že nemusí péct cukroví. To prý umí nejlíp budoucí tchýně a nikdo se jí do toho neplete.

I když časem třeba i atletka se svým synem něco napečou. Prozatím se chce zdokonalovat ve vaření. Proto si pod stromeček přála kuchařku. „Ve vaření mám velké rezervy. A zdálo se mi, že jedna paní v televizi to dělá hrozně jednoduše a vydala kuchařku, tak to zkusím…“