Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nejstarší profesionální fotbalista! Oslaví padesátku, hrál i s "Bomberem"

Autor: pv

Zahrál si ve čtyřech dekádách a rozhodně ještě nekončí! Slavný japonský fotbalista Kazujoši Miura (49) je nejstarší profesionální fotbalista planety. Na hřišti není jen do počtu, jak by se podle jeho věku mohlo zdát, naopak jeho klub Jokohama FC mu v lednu nabídl další roční smlouvu a na trávníku se bude Miura prohánět jako profík i v 50 letech.

Před neuvěřitelnými jedenatřiceti lety podepsal Miura svou první profesionální smlouvu se slavným brazilským klubem Santos. Byl to rok 1986 a svět stále rozdělovala Železná opona mezi západním a východním blokem. Evropu tehdy poznamenal výbuch jaderné elektrárny v Černobylu a v komunistickém Československu se plánovala už osmá pětiletka.

Hodně se od té doby změnilo, ale tenhle japonský fotbalista, který 26. února oslaví padesátiny stále hraje na profesionální úrovni. Kazujoši Miura je pro fanoušky jako asijský David Beckham . Za reprezentaci nastoupil do 89 utkání a dal 55 branek. Také proto dostal přezdívku King Kazu (Král Kazu).

Během kariéry hrál kromě Brazílie i v Chorvatsku za Dinamo Záhřeb, australském Sydney FC a v kabině tvořil partu i s Čechy. V Itálii nastupoval za FC Janov společně s Tomášem Skuhravým a v japonském klubu Vissel Kobe potkal šprýmaře Pavla Horvátha .

Za měsíc oslaví Kazujoši Miura už padesátku, ale fotbal dál hraje na profesionální úrovni
Za měsíc oslaví Kazujoši Miura už padesátku, ale fotbal dál hraje na profesionální úrovni

Posledních 13 sezon působí Kazujoši v Jokohamě FC, jež nyní hraje ve 2. lize. „Budu hrát tak dlouho, dokud to jen půjde. Je mi jasné, že jednou přijde čas, kdy s fotbalem skončím,“ řekl odhodlaně Miura poté, co podepsal nový roční kontrakt.

Nezadržitelně se tak blíží moment, kdy vyrovná rekord britské legendy Stanleyho Matthewse, který hrál profesionálně fotbal ještě v padesáti letech za Stoke. Japonští sportovci jsou proslavení svou dlouhověkostí. Ve třiačtyřiceti letech hraje baseball v americké MLB Ičiro Suzuki za tým Miami Marlins a ve skocích na lyžích se daří i ve čtyřiceti čtyřech letech Noriaki Kasaiovi.

Senzací byl na olympiádě v Londýně v roce 2012 jejich tehdy jedenasedmdesátiletý krajan Hiroši Hokecu, který nastupoval v koňské drezůře. Poprvé se zúčastnil olympijských her v Tokiu 1964.