Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hokejista Ščurko zavraždil rozhodčího, předčasně šel z basy ven: Přítelkyně zešílela!

Autor: ps

Stalo se to v roce 2008. Hokejista Ladislav Ščurko (30) na odpočívadle nedaleko Košic zavraždil rozhodčího Marka Liptaje (†28). Jeho proces se táhl pět let, pak dostal 5 let natvrdo. Na konci roku 2015 se dostal předčasně na svobodu a jeho přítelkyně zešílela. Štěstím! Společně o děsivé minulosti vypráví…

Celá léta na něho čekala, ale byla to muka. To vlastně Zuzana (28) pomohla Ščurkovi překonat strasti ve vazbě a následně ve vězení. Bez ní by to nezvládl. Možná už ani nemusel být mezi živými. „Nejtěžší pro mě byly první tři měsíce ve vazbě, úplně se mi rozsypal život. Chyběla mi přítelkyně, rodina i hokej,“ zpovídal se Ščurko pro Nový Čas.

Na všechno se chtěl vykašlat! I na holku, kterou potkal dva roky předtím, než ho zavřeli. „Dostala ode mě několik dopisů, v nichž jsem jí psal, aby se na mě vykašlala. Mohla mít svůj život, když já jsem si ten svůj naprosto pokazil. Ale neudělala to a já při ní budu navždycky stát!“ slibuje hříšník, který si je jistý, že se stane lepším člověkem.

 

Ščurko nakonec za vraždu rozhodčího dostal 8 let
Ščurko nakonec za vraždu rozhodčího dostal 8 let

Hrával za mládežnickou reprezentaci, byl považován na obrovský slovenský talent, jenže skvěle nastartovanou kariéru naprosto odstřelil. Po návratu z basy hraje za prvoligové Michalovice. „Odsoudili mě právoplatně, rozhodnutí soudu respektuji. Za minulostí nejde udělat tlustou čáru, ale snažím se nezklamat nikoho. Ani sebe,“ říká Ščurko otevřeně. „Moc lituji toho, co se stalo. Vyhasl lidský život, pokazil jsem i ten svůj. Je těžké se z toho dostávat. Naštěstí je Zuzana se mnou, spolu to zvládneme.“

Zdá se, že má pravdu. Drsnou zkušeností poznamenaná dvojice si dnes hledá bydlení a možná přijde i svatba. „Je to věc dohody, myslíme na to a snad se někdy vezmeme,“ plánuje Ščurko. „Laco je úžasný člověk, kterého mám i po tom všem hrozně ráda. Chodila jsem za ním do vězení každý třetí týden, bylo to utrpení. Teď už je to za námi, bude zase dobře,“ doufá milující Zuzana.

Jak se vyvíjel Ščurkův proces

5. 1. 2008
Policie řeší vraždu rozhodčího Marka Liptaje, která se stala na odpočívadle nedaleko Košic.

Prosinec 2008
Našly se ostatky těla oběti.

23. 4. 2009
Ščurko byl zadržen – policii se jako podezřelý k činu přiznal. Zůstal ve vazbě.

15. 7. 2010
Hokejista odvolal své přiznání.

8. 11. 2011
Ščurko byl propuštěn na svobodu.

15. 7. 2012
Rozsudek Okresního soudu v Košicích – 8 let vězení za vraždu.

25. 2. 2013
Krajský soud v Košicích vrátil rozsudek Okresnímu soudu.

17. 10. 2013
Okresní soud v Košicích přehodnotil rozhodnutí – 6 let za vraždu.

8. 9. 2014
Krajský soud v Košicích definitivně odsoudil Ščurka – 5 let za vraždu natvrdo.

7. 12. 2015
Ščurko byl předčasně propuštěný na svobodu.