Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Lyžařští exoti na MS: Malťanka, Haiťanka... kdo byl úplně poslední?

Autor: pv

Šanci dostali všichni! Mistrovství světa v alpském lyžování nebylo pouze doménou sjezdařů ze zemí, kde mají hory i se sněhem. Na šampionátu se objevili i závodníci z Haiti, Malty a dokonce na souostroví Tonga v jižním Pacifiku! Sice měli mizivou šanci kvalifkovat se na start po boku Lindsey Vonnové nebo Marcela Hirschera, ale i tak si splnili velký sen.

Zájem byl o ně minimální a jejich kvalifikaci do hlavního závodu mistrovství světa nesledovali žádní diváci a ani je nezabíraly desítky kamer jako ty největší hvězdy během letošního šampionátu ve slavné lyžařské destinaci ve Svatém Mořici. Přesto byli šťastní a spokojení, že mohou být součástí sjezdařského svátku.

Mezi největší rarity patřili Afričani či sjezdaři z Oceánie nebo Karibiku. Ve Švýcarsku se na lyže postavila Haiťanka Celine Martiová a v cíli skákala radostí s vlajkou své země. Co na tom, že celkově byla v obřím slalomu o 42 sekund pomalejší než pozdější francouzská vítězka Tessa Worleyová.

Do obřího slalomu se pokusil kvalifikovat i její třiapadesátiletý krajan Jean Pierre Roy a skončil na posledním 105. místě se ztrátou skoro 45 vteřin na prvního muže kvalifikace po 1. kole, což byl Španěl Juan Del Campo. Pod vlajkou souostroví Tonga nacházejícím se v jižním Pacifiku závodil Kasete Naufahu Skeen, který byl o 8 vteřin rychlejší než Roy, ale stejně byl předposlední. Ještě před nimi se umístili dva afghánští sjezdaři Sajjad Husaini a Alishah Farhang. Ti mohou lyžovat díky tomu, že v jejich zemi už nevládne krutý Taliban.  

Nejslavnějším exotem však zůstal mexický šlechtic Hubertus von Hohenlohe. Mistrovství ve Švýcarsku byl už jeho sedmnáctý šampionát a tentokrát byl pro osmapadesátiletého milionáře prý tím posledním.

Nadcházející olympijské hry v Jižní Koreji si ale nechce nechat ujít. I ve svém věku si na MS dokázal, že dokáže porazit o několik generací mladší soupeře. V kvalifikaci obřího slalomu skončil na 94. místě. Kdyby ho porazil Haiťan nebo Afghánec, byla by to pro něj potupa.