Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ruiny půl roku po olympiádě! Bazén bez vody, na Maracaná je oraniště

Autor: pv

Že jim není hanba! Brazílii trápí chudoba, ale na zbytečné vyhazování se prostředky vždycky najdou. Vláda na letní olympijské hry v Riu dala astronomických 139 miliard korun a čelila za to obrovské kritice nejen ve vlastní zemi, ale po celém světě. Politici slibovali, že se investice do stadionů a infrastruktury vyplatí. Půl roku po nejprestižnější sportovní akci je z olympijských areálů město duchů, kde budovy velice rychle chátrají.

Vypuštěný bazén a zabahněný tréninkový areál pro plavce. Do toho praskající omítka stadionů a tisíce metrů čtverečních nedávno zastavěné, ale nevyužívané plochy. Na Rio de Janeiro je velice smutný pohled a to nejen v místech, kde v takzvaných Favelách žije tamní chudina.

Stačí se podívat na legendární fotbalový chrám Maracaná, který prošel rekonstrukcí za 5 miliard korun. Nyní je místo krásného pažitu z hřiště oraniště a zázemí také dostává co proto. Všude jsou poházené sedačky, židle a jiný nábytek.

Šokující je i lenost Brazilců. Po olympijských hrách například nerozebrali desítky kovových konstrukcí sloužících původně jako tribuny pro diváky nebo pozice pro televizní štáby a jejich kameramany. Nově postavená sportoviště neslouží ke svému následnému účelu, aby pomáhala vychovávat pro Brazílii nové talenty, ale jsou opuštěná a zanedbaná.

V Riu to byla loni v srpnu pěkně drahá legrace, po které zůstanou desítky rozpadajících se pomníků…

Střídačka na stadionu Maracaná dostala zabrat
Střídačka na stadionu Maracaná dostala zabrat