Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Paralympionička si chtěla vzít život eutanazií: Trpím bolestí, ale ještě to vydržím

Autor: ps

Tenhle příběh přinesl život. Krutý život. Belgičanka Marieke Vervoort (37) trpí od patnácti let stále se zhoršující degenerativní chorobou páteře a svalů – její existence je jedna velká bolest. Je tak nesnesitelná, že chtěla po loňských paralympijských hrách nadobro odejít eutanazií. Pár měsíců poté má ale chuť ještě bojovat!

V Riu si na vozíku vyjela na atletické dráze stříbrnou medaili. V návalu emocí ale přišlo něco, co sportovní svět nečekal. Otevřeně v slzách promluvila o tom, proč plánuje eutanazii.

Příběh belgické sportovkyně v mžiku obletěl celou planetu. Když si přečtete následující řádky, jak těžké je pro ni být na světě, pochopíte. „Při špatném počasí kvůli bolesti nespím celé dny a noci. Morfium a valium proti bolesti doslova zabíjejí moje svaly, rozežírají mě zevnitř. Každý rok je to horší a horší, dřív jsem ráda malovala, teď to není možné, pomalu slepnu a vidím už jen na 20%. Co bude dál, co mě ještě čeká? Mám opravdu velký strach,“ vyznala se blonďatá závodnice před odletem do Brazílie.

Po zisku medaile a načerpání sil ovšem svůj odchod eutanazií, který stvrdila podpisem v roce 2008, odvolala. S hadičkami v nose, jež přiváděly do jejího těla kyslík, nebojácně a odhodlaně říká. „Ať se stane cokoliv, užívejte si každičkou chvilku života. Věřte ve vás i to, že můžete dosáhnout čehokoliv. Já tu budu dál, tak budeme bojovat společně,“ prohlásila Marieke bojovně.