Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Co čeká Dočkala v Číně? Stadion s dráhou a město s šesti trasami metra

Autor: om
  • Dočkalův přestup do Číny je na spadnutí

    Připoutejte se, prosím, posuňte čas o sedm hodin dopředu, a připravte se na podobné počasí jako v Praze – v noci kolem nuly, přes den až 14 stupňů. Tak nějak vítá Bořka Dočkala čínské město Čeng-čou (anglický přepis zní Zhengzhou) v provincii Henan. S týmem účastníka čínské Super League vyjednává sparťanský záložník o svém přestupu, který je velmi blízko.

  • Stadion pro 30 tisíc

    Stadion klubu Che-nan Ťien-jie, kde by měl působit Bořek DočkalFoto www.jianyefc.com

    Klub Che-nan Ťien-jie, který si záložníka Sparty vyhlédl, hraje na stadionu pro 29 860 diváků, otevřený byl v roce 2002, ale atmosféra nebude nic moc, je tu rozlehlá atletická dráha. Město má 9,4 milionu obyvatel a rychle roste, místní metro má šest tras včetně jedné kompletně dokončené okružní. Týmu se přezdívá »Rudí ďáblové«, takže by se tu mohl sparťan cítit jako doma. Mrzuté je, že nepatří ke špičce, nejlepší umístění byla 3. příčka v lize v roce 2009.

  • Nejdražší posila

    Che-nan Ťien-jie nepatří v čínské lize mezi špičkuFoto twitter.com
    Dočkal je podle všeho aktuálně pátým cizincem v týmu, v sestavě smí nastoupit jen tři. Každopádně coby nejdražší posila by rozhodně měl hrát. Konkurenti jsou kamerunský útočník Christian Bassogog (21), španělský útočník Javier Patiňo (29), dále obránci Ahmad Al Salih (26) ze Sýrie a Eddi Gomes (28) z Guiney-Bissau (má dánský pas). V realizačním týmu jsou Číňani, až na trenéra brankářů Henrika Ipsena z Dánska. Domluva anglicky je tu běžný standard a Dočkal ji ovládá velmi dobře.

  • Všude daleko

    Město Čeng-čou má skoro 10 milionů obyvatelFoto Profimedia.cz

    K moři to má 600 kilometrů, do Pekingu 700 kilometrů, do Šanghaje 950 kilometrů, tedy necelé dvě hodiny letu. Přitom z Prahy se do obou čínských měst létá i bez přestupu, znamená to kolem deseti hodin ve vzduchu. Kromě zdlouhavého cestování a časového posunu Dočkala žádné šoky nečekají. Moderní velkoměsto má podobné klima a najdou se i udržované památky. Pokud zůstane v reprezentaci, přiletět může už na první sraz (22. března příprava s Litvou, 26. března kvalifikace v San Marinu), čínská liga má pauzu. Bude po dvou zápasech sezony jistě plný zážitků.

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###