Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Král lyžařských exotů! Měli ho za teroristu, teď baví i dojímá svět

Autor: ija

Adrian Solano (22) je velkým hrdinou mistrovství světa v klasickém lyžování. S běžkami si moc netyká, už ve startovní budce zavrávoral, na trati upadl, pak zlomil hůlku. Vypadal komicky, v srdcích diváků je ale vítězem. Jeho cesta do finského Lahti byla totiž víc než strastiplná. Během ní ho v Paříži zatkli, protože ho považovali za drogového dealera nebo rovnou za teroristu. A poslali ho šupem domů.  

Cesta z tropické Venezuely do mrazivého Lahti nebyla pro Adriana Solana vůbec jednoduchá. Při mezipřistání v Paříži měl u sebe jen 28 euro a vzbudil podezření, že je nelegální imigrant nebo že prodává drogy. Ještě méně věrohodné bylo, když líčil, že je lyžař na cestě na světový šampionát. Nikdo mu nevěřil, policisté mysleli, že je terorista.

Adrian Solano z Venezuely působil na trati světového šampionátu lyžařů běžců poněkud komicky, získal si ale uznání fanoušků.
Adrian Solano z Venezuely působil na trati světového šampionátu lyžařů běžců poněkud komicky, získal si ale uznání fanoušků.

Hodiny ho vyslýchali a nakonec mu zakázali pokračovat do Švédska, kam mířil za přípravou. Ačkoli měl platnou letenku, nepustili ho dál. Několik dní seděl na letišti, než mu venezuelský konzulát pořídil novou letenku na zpáteční cestu domů.

Jeden z jeho kolegů, kteří do Švédska dorazili, vylíčil jeho příběh tamním médiím, místní novináři pak vyhlásili sbírku, aby se Solano mohl přece jen na šampionát vydat. Ten tam s několikadenním zpožděním nakonec opravdu dorazil.

Celý svět pak viděl, že středeční kvalifikační závod na deset kilometrů byl pro něj nadlidským úkolem. Začal velmi pomalu a obezřetně. Že se na úzkých prkýnkách necítí úplně ve své kůži, bylo vidět už ve startovní bráně, odkud ho museli doslova vystrčit. Na trati několikrát zastavil, pak upadl, zlomil hůlku. Na prvním mezičase ztrácel na nejlepší skoro půl hodiny, pak raději vzdal.

VIDEO | Podívejte se na Solanovo snažení v kvalifikaci na 10 km

Kvalifikaci sprintu pak po dalších komických výstupech dokončil na úplně posledním, 156. místě. Ale ten jeho úsměv v cíli stál za to...

VIDEO | A sprint v Solanově podání

„Sníh jsem vůbec neznal, trénoval jsem jen na kolečkových lyžích. Ale dělal jsem, co jsem mohl,“ svěřil se na  Instagramu. S lyžemi chce ale pokračovat. Nebýt toho, že ho francouzští policisté nepustili do Švédska, mohl prý mít už něco natrénováno. Na cestu se totiž vydal s měsíčním předstihem.

Jeho snažení mu ovšem vyneslo obrovské sympatie, minimálně jedno vítězství v Lahti zaznamenal – souboj o srdce fanoušků.