Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Příběh nejslavnějšího golfisty světa: Woods zářil už jako kluk, vyhrožovali mu smrtí

Autor: Josef Káninský

Velká ikona golfu Tiger Woods nehraje. Zranění zad Američanovi zabránilo i ve slavném návratu do míst, kde odpálil první míček mezi profesionály. Ještě jako teenager a amatér, hubený jak lunt, získal pozvánku na Nissan Open na hřišti Riviera na losangeleském předměstí Pacific Palisades. Kluk z multietnické rodiny byl slavný už jako dítě a tehdy mu dokonce hrozili smrtí.

Vážil nějakých 63 kilogramů, ale míče z jeho odpalů létaly parádně daleko. Bylo mu šestnáct, když Tiger Woods předvedl první drive mezi profesionálními golfisty. Nemnozí z diváků na kalifornském hřišti Riviera Country Clubu tušili, jakou kariéru může mít hubený klučík před sebou. Psal se 27. únor 1992 a největší hráč své generace, jak je Tiger označován, od té doby vyhrál 79 turnajů PGA Tour. Kdy přidá jubilejní osmdesátý, je ve hvězdách.

Když Tiger Woods nehraje, což je i případ letošní sezony, golfová média si pomáhají statistikou a historií, aby ho připomněla. Ikonické jméno je stále čtenářským a diváckým tahákem. Připomenout tohle výročí je ale logické. A symbolické, když se Woods na začátku února pro další zdravotní potíže odhlásil právě z Los Angeles Open (před pětadvaceti lety se hrálo jako Nissan Open). Reálný návrat se nekonal, hráč se dokonce omluvil úplně, na doporučení lékařů nepřiletěl ani projít se takřka posvátnými místy, odkud se odrazil k závratné sportovní dráze.

Na takzvaný media day tehdy dorazil obhájce titulu z předchozího roku Ted Schulz. Jak je zvykem, vedl na tamním odpališti lekci pro rekreační hráče, zatímco mladý Woods v klidu trénoval opodál, aniž by nadcházejícímu konkurentovi věnoval vteřinu pozornosti. "Nedalo mi a chtěl jsem zjistit, proč neposlouchá nic z toho, co říkám. Pak jsem na to přišel - on byl tak dobrý, že nikoho poslouchat nepotřeboval," prozradil Schulz po letech.

Hráč, jemuž zůstala dvě profesionální vítězství, ačkoli se s velkým turnajovým okruhem rozloučil až v roce 2009, také připojil, jak navštívil v hotelovém pokoji Woodsovy rodiče. Otec Earl byl prý ve velice dobrém rozmaru a Schulzovi se do paměti vryl silný dojem: "Ten člověk věděl něco, o čem jiní neměli tušení."

Woods v 16 letech na svém prvním profi turnaji PGA.
Woods v 16 letech na svém prvním profi turnaji PGA.

Silný otcův vliv na Tigera je známý. Vždyť už ve dvou letech předváděl budoucí šampion golfové rány v televizním studiu a Earl Woods měl promo synovy kariéry promyšlené stejně dobře jako sportovní průpravu. Start na Rivieře však vrhl na projekt a roli hlavního protagonisty i jiné světlo.

Ředitel akce Greg McLaughlin, jenž neúspěšně navrhl turnajové radě pozvat mladého amatéra už o rok dříve, přišel za Woodsem starším z otázkou, zda roli caddieho převezme tak jako na amatérských turnajích psycholog Jay Brunza, nebo nabízený znalec hřiště Ron Matthews. Otec odtušil, že tohle si rozhoduje Tiger. Ten bez váhání vybral Matthewse. Muže, jenž měl s rolí caddieho zkušenosti a mohl být hráči dostatečně nápomocen, cituje dobový článek v The New York Times: "Vypadalo to, že tomu klukovi je třicet. Uměl se soustředit a věděl, jak pustit z hlavy špatnou ránu. Jeho znalost hry byla na vysoké úrovni."

V tehdejších pramenech se nová atrakce golfového světa ještě jmenovala Eldrick, přezdívka Tiger byla uváděna většinou v závorkách. A Woods na Rivieře díru do světa neudělal, zahrál ve dvou kolech pět ran nad par a neprošel cutem. Mírně zklamán vysvětlil, že nikdy nezažil dav kolem sebe při hře, natož aby se diváci kolem hýbali, či dokonce hovořili v okamžiku přípravy na ránu. Nadto musel vnímat neustálou přítomnost médií, vždyť ho skupina reportérů provázela od první do osmnácté jamky. Když odcházel z té poslední, za pochodu ho bombardovaly otázky reportérů. To, jak jej chumel diktafonů a kamer tísnil, než prošel dveřmi klubovny, označil za iniciační zážitek. V příštích pětadvaceti letech to nemělo být jiné.

Organizátoři vlastně riskovali, když celý humbuk povolili. Chtěli Woodsův start marketingově zúročit, jenže byla tu výhrůžka smrtí. Přišla ve formě hlasové zprávy na záznamníku v telefonu ředitele McLaghlina po prvním kole. Mobilní telefony nebyly. Otec Earl rozhodl, že synovi nikdo nic neprozradí. Oddělení okresního šerifa však mělo v pátek napilno.

Přestože o víkendu nehrál, v neděli se znovu objevil ve světle kamer, aby převzal cenu pro nejlépe umístěného amatéra. Ta se většinou uděluje na turnajích kategorie major a také na Rivieře ji vymysleli speciálně kvůli němu. Woodsův vstup na světovou scénu tak byl veskrze masivní a viditelný.

Napřesrok dostal na Nissan Open pozvánku znovu, celkem se V následujících dvou letech na PGA TOur podíval šestkrát. Cutem neprošel ani jednou, premiérově se mu to povedlo na slavném Masters 1995. V říjnu 1996 přešel mezi profesionály a jako takový hrál na Rivieře devětkrát. Nejblíže vítězství byl v roce 1998, ale prohrál v play off s Billym Mayfairem. Chřipka ukončila po dvou kolech jeho zatím poslední vystoupení v místě debutu po dvou kolech. Slavný návrat po jedenácti letech se letos nekonal. Woodse trápí dlouhodobě devastovaná záda. Nezrušil pouze svůj start na předměstí Los Angeles, ale prozatím i všechny ostatní.