Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nový objev reprezentace Jakub Jankto: Miluje tyhle culíčky!

Autor: om

V přípravě s Litvou (3:0) odehrál jen poločas, ale hned při své premiéře v národním týmu byl hvězdou zápasu! Kdo je nový reprezentační objev Jakub Jankto (21)? A s kým randí?

Kariéra usměvavého záložníka nabrala raketový start. Už v osmnácti letech přestoupil bez jediného startu v A-týmu Slavie Praha za 19 milionů korun do italského Udine, kde je nyní oporou (v této sezoně odehrál 21 zápasů, dal 4 góly a na další čtyři nahrál).

A po supervýkonu ze středečního utkání s Litvou, v němž se blýskl parádním gólem, se od něj budou čekat divy i v dresu se lvíčkem na prsou. „Chtěl jsem panu Jarolímovi ukázat, že se mnou může počítat. A že pokud bude třeba, budu k dispozici!“ hlásí sebevědomý mladík.

Nabalil si vysokoškolačku

Na hřišti působí jako neústupný ranař, v soukromí je však Jakub něžný chlapec. Na nedávné akci Fotbalista roku to potvrdil po boku pohledné přítelkyně Markéty Ottomanské, která vystudovala obchodní vysokou školu. „Nevyhrál jsem titul nejlepšího fotbalisty, ale vyhrál jsem tvé srdce!“ vyznal se vnadné brunetce na Instagramu.

Jakub Jankto (21)

Narozen: 19. ledna 1996 v Praze
Výška: 184 cm, váha: 72 kg
Kariéra: 2002–2014 Slavia Praha, 2014–dosud Udine (2015/16 hostování v druholigovém Ascoli)
Reprezentace: Nastupoval ve všech českých mládežnických výběrech od »sedmnáctky« výše. Ve středu gólově debutoval za seniorský nároďák

Markéta má co nabídnout.
Markéta má co nabídnout.

Začátky ho baví

Nervy? Ty u Jankta nenajdete. Přestože je mu teprve jednadvacet, za sebou toho má dost. Hlavně díky tomu, že ho jako teenagera »hodili« do Itálie, kde se o sebe musel postarat zcela sám. „Zocelilo mě to,“ přiznává. A možná i díky tomu mu vycházejí debuty. Trefil se při premiéře v Udine, české jednadvacítce a i teď mezi seniory!

Už jim zavřel hubu

Když v osmnácti odcházel ze Slavie, spousta lidí mu to zazlívala. „Holt se budu snažit ještě víc, abych vám zavřel hubu a ukázal, že na to mám,“ vzkázal tehdy Jankto pochybovačům na Twitteru. A nyní, tři roky poté, si může říct, že se mu to celkem povedlo. „Doufám, že jo. Ale teď už bych něco takového nenapsal,“ usmál se.

Chvála i od Nedvěda

Chvála od držitele Zlatého míče, to už je něco! A Jakubu Janktovi se dostala. Uznale o něm promluvil šéf Juventusu Pavel Nedvěd. „Myslím, že podává skvělé výkony. Italská liga je navíc strašně těžká. Když se tu mladí kluci naučí hrát, tak mohou jít do jakékoliv ligy světa,“ má jasno »Méďa«. A i proto Jankta láká do Turína...

A teď do Anglie?!

Jank-co? Jank-to! Na tohle jméno už slyší i v Premier League. O šikovného záložníka se zajímají West Ham, Stoke, ale i slavný Arsenal. A podle informací Blesku Jakuba sledovali britští skauti i při jeho reprezentačním debutu. „Zájem mě těší, ale do konce sezony jsou ještě dva měsíce. Každopádně Anglie je pro mě sen,“ tvrdí.

Česko - Litva: Janktova paráda! V prvním startu první gól a je to 2:0
Video se připravuje ...