Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rivalové Rada a Šilhavý? Kouči Sparty a Slavie jsou kamarádi z týmu celebrit

Autor: Jaroslav Kalina

Co politici rozdělili, my přes sport a show spojujeme! Tímto motem se řídí tým Československý lev, který od roku 2014 v rámci charity a zábavy sdružuje někdejší, ale i současné vrcholové sportovce či kulturně známé osobnosti z Česka a Slovenska. „Kde je o nás zájem, tam dorazíme. Dokonce i vodní pólo jsme si zahráli. Pěkný nářez,“ přiznal Leon Petrů, sportovní ředitel týmu, ve kterém působí například současný trenér fotbalové Sparty Petr Rada a šéf lavičky Slavie Jaroslav Šilhavý.

Podobně jako fotbalový klub Amfora či Real Top Praha se i Československý lev může zdobit známými osobnostmi z oblasti sportu a kultury. Jedinečnost mu však dává, že je tvořen dvěma státy – Českem a Slovenskem.

Dva národy, které mají za sebou více jak 80 let společné historie, se opět daly dohromady přes sport a zábavu, čímž se ruku v ruce velmi dobře prezentovaly ve světě. S myšlenkou na vznik Československého lva přišel zpěvák a imitátor Libor Petrů se svým synem Leonem.

Pět posledních derby: Škodovy a Lafatovy góly, Hušbauer na obou stranách
Video se připravuje ...

„Jednoho krásného dne za mnou přišel můj syn a povídá mi, že mám spoustu známých kamarádů v Čechách i na Slovensku,“ řekl Libor. „Proč je nedát dohromady? Bylo by to skvělý,“ ptal se Leon svého otce. A vlastně takhle se zrodila myšlenka ke vzniku lva.

K rodině Petrů se navíc ještě přidal podnikatel Robert Nosek, který shání pro tým další známé osobnosti a sponzory. Tito čeští zástupci poté sehnali i podporu ze Slovenska. Našli ji u byznysmena Jana Ďureje, ze kterého se stal prezident klubu.

„Slovo dalo slovo a šli jsme do toho. S významnými lidmi, kteří za svůj život dosáhli velkých úspěchů, se chceme skvěle prezentovat a dělat lidem radost. Pro nás bylo hlavní zase spojit Česko a Slovensko. Kdyby bylo na mě, tak bych naše země nikdy nerozdělil. Mám mnoho českých přátel a to nejen z pracovního hlediska. Za vytvoření Československého lva jsem velice rád,“ vysvětlil své zapojení do projektu Ďureje. K organizaci slovenské strany se ještě připojil někdejší fotbalista Austria Vídeň Július Šimon a bývalý reprezentant v zápasení Jozef Lohyňa.

Olympijský šampion z Nagana Dominik Hašek při fotbalové exhibici
Olympijský šampion z Nagana Dominik Hašek při fotbalové exhibici

Dne 24. října 2014 odehrál Československý lev svůj premiérový zápas. Na fotbalovém hřišti ve Velkých Bielicích, části Partizánského se střetli v prvním poločase osobnosti Česka a Slovenska a od druhé části už hráli společně v barvách Československého lva. Mezi zúčastněnými českými hvězdami byl například olympijský vítěz z Nagana David Moravec nebo bývalý vynikající fotbalista Tomáš Skuhravý.

Od té chvíle se postupně rozrůstal počet českých a slovenských celebrit. Na začátku roku 2017 přesáhli hranici sta osob. Takové seskupení navíc spojuje například i sportovní rivaly. Za mužstvu hvězd nastupuje současný trenér Sparty Petr Rada a slávistický kouč Jaroslav Šilhavý , kteří jsou mimo jiné velcí kamarádi. 

Do Československého lva si dále našel cestu například legendární gólman Dominik Hašek , herci Jiří Mádl a Robert Jašków , legendární běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová nebo zpěvák a moderátor Petr Vondráček .

Ze slovenské strany se přidali osobnosti jako někdejší reprezentační kapitán hokejistů ČSSR Igor Liba, plzeňský fotbalista Marek Bakoš nebo Juraj Tarr, kajakář a držitel stříbrné olympijské medaile z Ria de Janeira 2016.

„Když mě někdo pozve, tak nemám problém dorazit. Jsem rád za takové akce, kde se můžu setkat s bývalými spoluhráči, známými tvářemi nebo zcela novými lidmi,“ řekl Martin Procházka, bývalý hokejový reprezentant a člen týmu Československý lev po jednom utkání s celebritami.   

Kdo překvapí v derby? Sparta bojovností a rychlostí, Slavia vsadí na tradiční zbraně
Video se připravuje ...

Různorodá sestava hvězd se velice ochotně zapojuje do charitativních akcí. Minulý rok se Československý lev zúčastnil akce Srdcovka na podporu někdejšího plzeňského fotbalisty Mariána Čišovského . „Nebyl by to pravý lev, kdyby nepomáhal i ostatním zvířatům. Když už se dosáhne určitého výtěžku, tak ho parta celebrit pošle na opuštěné psy v útulcích nebo do ZOO,“ řekl s úsměvem Libor Petrů.

Československého lva však nebaví pouze ve dvou zemích. Již dvakrát se totiž vypravil do Itálie. V roce 2015 přijela hvězdná výprava do alpského města Cavalese na hokejový zápas proti místnímu výběru. Nechyběli tam někdejší skvělí hráči jako Dominik Hašek, Petr Průcha či Leo Gudas .

O rok později se na stejném místě zapojili do exhibičního závodu v obřím slalomu. Hlavním českým tahákem byla Kateřina Neumannová. „Itálie pro nás byla skvělou prezentací. Plánujeme však cestu také do Mexika a Číny,“ prozradil viceprezident týmu Robert Nosek.    

Obzvláště nabitý by měl být rok 2018. Výročí sto let od založení samostatné Československé republiky chce vzít tým osobností speciálně. „Již nyní plánujeme, že za rok uskutečníme nejvíce akcí s pořádným nádechem oslav vzniku ČSR. Takovou příležitost si rozhodně nechceme nechat ujít,“ s hrdostí informoval Jan Ďureje.

Derby Slavia - Sparta v číslech: Kdy padlo 12 gólů? Kdo vyhrál 9:1?
Video se připravuje ...

Jak dopadne derby? Nebezpečná Slavia je v pohodě, Sparta v rozkladu
Video se připravuje ...