Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Skandál pod Tatrami! Do týmu pro MS vzali obránce, který se hlásil k fašismu

Autor: pv

Může ho to stát kariéru. Hokejový obránce Samuel Fereta (18) byl nominován do širšího kádru slovenské hokejové reprezentace, která se připravuje na mistrovství světa. Pro mladíka to je životní událost, ale nečekal, že ho kvůli tomu dostihne nepěkná minulost. Ferata totiž tíhne ke krajní pravici!

Své sociální sítě zaplavoval snímky s kamarády, kteří nevypadali jako ze skautské klubovny. Ferata se stýkal s přívrženci krajní pravice a ještě se tím hloupě chlubil. Na Instagramu zveřejňoval fotky, jak před spaním poslouchá kontroverzní slovenskou skinheadskou a neofašistickou hudební skupinu Krátký proces nebo sdílel nenávistné projevy k antifašistickým hnutím a hesla jako bílá síla.

Když se skandál na Slovensku provalil, okamžitě si smazal svůj profil na internetu a chabě se snažil vymluvit, že to byla mladická nerozvážnost. „Sdílel jsem to jen tak náhodou. Nemám k tomu žádný vztah, chodím na církevní školu. Tam by mi to asi nedovolili a ani by mě nevzali,“ snažil se hájit Fereta pro server pluska.sk a jediné proč to dělal, prý bylo, že chtěl zapůsobit na své okolí.

V klidu to nenechalo prezidenta Slovenského svazu ledního hokeje Martina Kohúta. „Je nemyslitelné, aby hokejový reprezentant popíral principy, zásady a hodnoty, na kterých stojí pilíře všech demokratických států. Schvalovaní, šíření anebo sympatizování s jakýmkoliv druhem extremismu není přípustné,“ uvedl Kohút.

GALERIE | Podívejte se, jaké příspěvky sdílel na internetu obránce Fereta

Slovenský reprezentant se stýkal s přívrženci krajní pravice
Slovenský reprezentant se stýkal s přívrženci krajní pravice