Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Průšvih pro Vaňka a Kopice! Jeden měl brát drogy, druhý půjčit dealerovi

Autor: iSport.cz

Dva členové širšího reprezentačního kádru mají problém se zákonem. Plzeňský fotbalista Jan Kopic a jeho bývalý spoluhráč Ondřej Vaněk měli být dle informací Radiožurnálu ve spojení s drogovým dealerem Vítězslavem Meišnerem, který je obžalovaný kvůli distribuci extáze a kokainu. Záložník ruské Ufy Vaněk měl od něho získávat omamné látky, plzeňský Kopic mu jen po měsíční známosti půjčil 500 tisíc korun. Informace pocházejí z obžaloby Maišnera a jeho společníka. Oba hráči v kauze, kterou bude brzy projednávat soud, figurují jako svědci.

„Volající (Vaněk, pozn. red.) odpovídá, že jde na diskotéku a zkusí prášek, na což volaný (Meišner, pozn. red.) odpovídá, aby mu volající napsal, jaké to bylo a upozorňuje ho, aby byl opatrný a dal si jenom půlku. Volající říká, že prý je to dobré najednou s kokešem, na což volaný odpovídá, že ne, že když dá na to ten bílej, že ho to naopak zabrzdí, že mu to zbrzdí nájezd, má si nechat tak dvě hodiny pauzu,“ píše se v obžalobě.

Z telefonních odposlechů z minulého roku vyplývá, že Vaněk neměl problém Meišnerovi volat i v den zápasu Plzně s Mladou Boleslaví (0:2).

CELÝ SESTŘIH: Mladá Boleslav - Plzeň 2:0. Domácí jsou ve hře o druhé místo
Video se připravuje ...

 „V hovoru ze dne 07. 05. 2016 mezi svědkem a obviněným Meišnerem, se Meišner dotazuje, zda si dal 'tamto', na což Vaněk odpovídá, že jasně a chtěl by ještě. Na to Meišner odpovídá, že tady nemá a že by mohl sehnat, ale musel by zajet za kámošem. Volající chce, aby to bylo co nejdříve. K obsahu komunikace svědek uvedl, že hovoru nerozuměl, ale asi byl opilý, pokud to byl on,“ píše se dále.

Situace se však opakovala. V den výbuchu Viktorie v posledním ligovém kole minulé sezony, kdy Plzeň prohrála na hřišti Slavie 0:5, policie zachytila konverzaci Vaňka a Meišnera.

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Plzeň 5:0. Mistr se rozloučil debaklem
Video se připravuje ...

„Svědek Meišnerovi sděloval, že budou bydlet v hotelu a aby za ním přišel a vzal sebou „ty věci“, co mu říkal a ptá se, jestli si Meišner pamatuje „kolik, kolik“,“ píše se v obžalobě. Meišner Vaňkovi odepsal večer: „Kámo, nepiš mi takový věci vůbec. Takhle jsem to dostal vole, jestli tam je míň, tak to s tebou vyrovnám.“

Jan Kopic se zase po měsíční známosti s Meišnerem měl odhodlat k tomu, aby dealerovi půjčil půl milionu korun, stojí v dokumentu. Seznámit je měl právě jeho bývalý spoluhráč Vaněk na jednom z večírků.

Jan Kopic nechybí v základní sestavě Viktorie proti Brnu.
Jan Kopic nechybí v základní sestavě Viktorie proti Brnu.

„Svědek uvedl, že zná Meišnera a seznámili se přes Ondru Vaňka v březnu 2016 na party v klubu. V jednom případě svědek Meišnerovi půjčil peníze, písemně a na úrok, bylo to 7. 4. 2016,“ vypověděl Kopic na policii.

Pokud se Vaňkovi prokáže, že opravdu užíval během působení v Plzni omamné návykové látky, mohl by mít potíže se svou budoucí fotbalovou karierou a bude mu hrozit trest.

„Za předpokladu, že by šlo o užívání drog takzvaně tvrdých, tak by se v případě profesionálních hráčů dalo uvažovat o klasifikaci znevážení jména fotbalu, což je jeden z disciplinárních přečinů a za takových okolností by zřejmě došlo k potrestání hráče,“ řekl Radiožurnálu ředitel právního oddělení FAČR Jan Pauly.