Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Talentovaný pilot (17): Snil o formuli 1, při děsivé havárii přišel o obě nohy!

Autor: ija

Smrti o vlásek unikl, ale jeho sen, že bude jednou závodit v prestižní F1, skončil. Talentovaný britský závodník Billy Monger (17) přišel po děsivé havárii v závodě formule 4, kdy zůstal uvězněn v autě, o obě nohy. Mezi piloty nejrychlejší automobilové třídy vzbudil smutný osud nadějného mladíka velkou účast.  Šampioni Jenson Button, Lewis Hamilton a další teď pomáhají vybírat peníze na Mongerovo léčení. Sám Button věnoval v přepočtu bezmála půl milionu korun.

Jeden z nejtalentovanějších britských závodníků Billy Monger přežil v neděli havárii, při níž divákům tuhla krev v žilách. Na okruhu Donington Park při závodě série formule 4 narazil v plné rychlosti do pomalu jedoucího vozu finského soupeře Patrika Pasmy. Druhá formule se zvedla a padla na kokpit, v němž zůstal Monger uvězněný.

Než se ho podařilo vyprostit, uběhlo půldruhé hodiny. Pak byl letecky transportován do nemocnice v Nottinghamu, kde lékaři už nedokázali zachránit těžce poraněné nohy mladého sportovce a museli je amputovat.

Mistr světa F1 Jenson Button vyzývá k podpoře mladého závodníka, jemuž lékaři museli amputovat obě nohy.
Mistr světa F1 Jenson Button vyzývá k podpoře mladého závodníka, jemuž lékaři museli amputovat obě nohy.

Šokující událost zasáhla i piloty F1. „Hej, lidi, náš kolega Billy Monger měl havárii a bohužel přišel o obě nohy. Potřebuje naši pomoc. Pokud můžete, přispějte, prosím. Já sám udělám, co budu moci,“ napsal na svém Instagramu šampion z roku 2009 Jenson Button. Připojil se i trojnásobný mistr světa Lewis Hamilton. „Myslím na tebe a modlím se za tebe a tvou rodinu, Billy,“ dodal.

Cílem sbírky bylo vybrat částku 260 000 liber, tedy víc než osm milionů korun, a to se podařilo během pár hodin. Další peníze ale pořád přibývají, právě Button pak hned přispěl částkou 15 tisíc liber (480 tisíc korun).

Dary mají putovat přímo na Mongerův účet a budou použity na léčbu, zlepšení jeho životních podmínek  a mají mu pomoci vrátit se k aktivnímu životu.