Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Poslední rozhovor s legendou Novotnou (†49): o triumfu i slavné prohře ve finále

Autor: as

Ve věku 49 let zemřela Jana Novotná, když prohrála boj s vážnou nemocí. Patřila mezi nejvýraznější tenisové osobnosti v Česku. Ještě letos v dubnu vzpomínala ve svém posledním rozhovoru pro Blesk nejen na vytoužený wimbledonský triumf z roku 1998, ale i na ztracené finále stejného turnaje o pět let předtím proti Steffi Grafové.

Se stříbrným talířem, který získala za triumf na londýnské trávě, ji fanoušci chtěli neustále vidět i po konci její kariéry. Ráda si oživovala myšlenky na svůj velký úspěch. „Je vždy hezké si připomenout, jak jsem se cítila, když jsem držela ten velký talíř.“

I proto ji nikdy nenapadlo, že by jej ve svém brněnském baráčku schovala někam do sejfu. „Trofeje jsou od toho, aby byly vystavené. Je to přece příjemný pocit, že člověk se na ně podívá a řekne si: Ano, podařilo se to,“ přiznala. Odmítala ale trávit dlouhé hodiny pohledem na svoji sbírku. „Život jde dál a jsou jiné věci, ze kterých se člověk musí radovat,“ řekla.

Slavnější triumf český tenis možná nepoznal. Průkopník Kodeš ve Wimbledonu? Plejáda vítězství legend Navrátilové a Lendla? Slavné Davis Cupy a Fed Cupy? Kanonády Kvitové na londýnské trávě?

 

Bylo toho hodně, jenže za Novotnou stojí nejsilnější příběh. O útočnici vyznávající »kamikadze« styl, která měla velký wimbledonský sen. A když už se jej téměř dotýkala a nad německou hvězdou Grafovou vedla ve finále 1993 v rozhodující sadě 4:1 a 40:15, přišel obrat, prohra a při slavnostním ceremoniálu nezapomenutelný pláč na rameni vévodkyně z Kentu. Bolestný zážitek...

„Bolestný?“ divila se Jana Novotná a nesouhlasně vrtěla hlavou. „Hodně lidí mi říká, jak to muselo bolet, ale ne. Prostě to byl zápas a takové věci se stávají.“ Na druhou stranu si i ona moc dobře uvědomovala sílu tehdejšího okamžiku. „Prohrála jsem, a přitom se cítila jako vítězka. Druhý den byly všude v novinách moje fotky, to, co se stalo s vévodkyní z Kentu, změnilo moji publicitu. Dotáhnout to pak po dalších pěti letech do konce, už v pozdějším věku, to byl krásný finiš,“ připustila.

Jako konec pohádky. Ta wimbledonská o Janě Novotné tehdy před 19 lety dojala spoustu fanoušků, a zdaleka nejen těch českých. Ty všechny nyní rozesmutnila zpráva o jejím odchodu do tenisového nebe.

Blízko wimbledonského triumfu byla Jana Novotná v roce 1993. Po prohraném finále se tehdy rozplakala na rameni vévodkyně z Kentu.
Blízko wimbledonského triumfu byla Jana Novotná v roce 1993. Po prohraném finále se tehdy rozplakala na rameni vévodkyně z Kentu.